El pantà de Sau és l’inici d’un complex sistema hidràulic lligat al Ter que inclou els embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral. L’ACA, amb l’objectiu de garantir la millor qualitat de l’aigua per a l’ús de boca, el regadiu i l’ús industrial –per aquest ordre i complint sempre amb els cabals ecològics mínims establerts–, juga desembassant o frenant l’aigua en alguna de les tres infraestructures. Aquest dimecres, Sau es trobava al 36% de la seva capacitat total, molt per sota del nivell que presentava fa un any (67%), així com també respecte la mitjana de l’última dècada (67%).
La presa i el joc entre pantans també fa que a Sau, tot i la mossegada en volum d’aigua que hi ha fet la sequera en els últims mesos, es continuï generant energia hidroelèctrica. Des de l’ACA remarquen que actualment la sortida d’aigua cap a Susqueda “no es fa per a finalitats de generació energètica”, sinó per garantir la màxima qualitat en la prioritat d’ús de boca. Tot i això, “si cal transvasar aigua s’aprofita per turbinar”.
De fet, segons l’ACA, la torre de captació de la central té diverses cotes d’entrada. La més baixa es troba a 383,10 metres per sobre el nivell del mar, i actualment l’aigua del pantà arriba a la cota 401. Per tant, encara hi ha marge per aprofitar l’aigua que es pugui anar transvasant cap a Susqueda en les pròximes setmanes.
El llarg període de sequera que estem vivint i, per tant, el volum d’aigua que s’ha passat d’un pantà cap a un altre sí que han tingut incidència en la generació d’electricitat aquest 2022. Segons dades facilitades per Endesa, les xifres mostren que en els primers set mesos de l’any, a la central hidroelèctrica del pantà de Sau que gestionen s’hi han generat 15.426 Mwh, mentre en el mateix període del 2021 la xifra s’elevava fins als 31.631 Mwh, la qual cosa representa que la producció ha caigut a la meitat (-51%). La mitjana de producció de l’última dècada dels primers set mesos de l’any se situa en els 36.087 Mwh, un 57% més del que s’ha generat enguany.
En un context de preus de l’energia desbocats, la generació hidroelèctrica és molt llaminera: té un cost gairebé nul –l’aigua cau del cel i es basa en la seva força–, i les empreses productores poden apujar el seu preu en la subhasta fins a acostar-se a la tecnologia que marcarà l’import final al mercat: el cicle combinat. El fet de ser molt cara de produir –utilitza gas per fer electricitat–, la deixa amb poc marge de benefici, tot al contrari que la hidràulica.
{{ comment.text }}