EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’acord entre Generalitat i Endesa eixugarà un deute de 335.000 euros a Vic, Ripoll i Manlleu

Les famílies i contractes vulnerables queden eximits dels deutes generats entre el 2015 i el 2020

Més de 35.000 famílies vulnerables a Catalunya van rebre dilluns la notícia sobre l’acord definitiu entre la Generalitat i Endesa que permetrà eixugar el deute generat per contractes de la llum, que els eximirà de pagar prop de 39 milions d’euros pendents des de l’any 2015. En el cas d’Osona i el Ripollès, l’empresa distribuïdora només té dades de Vic i Ripoll, a les quals s’han de sumar les xifres proporcionades per l’Ajuntament de Manlleu, fet que porta el deute cap a un còmput total de gairebé 335.000 euros.

Tal com es confirma des d’Endesa, el municipi amb un deute més elevat a totes dues comarques és Vic, on consten un total de 214.284 euros acumulats per les 270 famílies protegides a la ciutat, una xifra molt més elevada que la publicada per l’empresa el 2019, quan el deute era de 150.540. Per la seva banda, la capital del Ripollès també ha patit un increment en la xifra total d’impagats de famílies vulnerables, passant dels 15.949 que tenia el 2019 als 21.340 que consten actualment. Finalment, també cal sumar les dades de Manlleu, proporcionades des del mateix consistori, que té constància que, en data de 31 de desembre del 2020, el deute generat amb Endesa era de 98.992 euros, afectant unes “180 famílies, de les quals 82 tenen concedit un bo social”, com s’afirma des de fonts municipals.

Aquest acord ha estat molt ben rebut per totes les parts afectades, també des dels consistoris, que valoren molt positivament que s’hagi arribat a un acord que tregui la pressió a les famílies que arrossegaven aquest deute. “És una molt bona notícia, ja que des del 2015 hi havia la protecció per evitar que se’ls cobrés la despesa en energia, però el deute seguia sent reclamable i es mostrava com una espasa de Dàmocles”, afirma Susagna Roura, regidora de Convivència i Seguretat del consistori vigatà, que també afegeix que “a Vic ara estem una mica millor que altres anys, ja que la xifra de famílies protegides –que no són totes íntegrament d’Endesa– va variant entre les 270 i les 300, però el tema elèctric sempre ha estat una de les coses que fa anar més malament els afectats”, diu. En el cas de Ripoll, la valoració és molt similar, ja que “creiem que serà un bé per a la trentena de famílies afectades a Ripoll i per a tots en general”, explica Joan Maria Roig, regidor de Salut, Benestar Social, Habitatge, Gent Gran i Joventut de Ripoll, “era necessari fer-ho, ja que moltes famílies ja no poden fer front al cost actual, i molt menys al deute des del 2015. Han encadenat una crisi rere una crisi”, conclou.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, va ser qui va presentar i donar validesa a un acord que reparteix el deute generat entre l’empresa distribuïdora, la Generalitat i els ens locals. Com va detallar El Homrani, el deute acumulat entre els anys 2015 i 2018 estaria assumit íntegrament per Endesa, mentre que el del 2018 en endavant es repartiria equitativament entre l’empresa i els ens públics. Alhora, aquest 50% seria assumit entre la Generalitat i els ens locals, però en el cas d’Osona el cost l’assumiria la Diputació de Barcelona. Aquest acord posa punt final a una polèmica que, anys enrere, va acabar amb amenaces de talls d’electricitat enviats des d’Endesa cap als ajuntaments en cas que aquests no assumissin tot el deute.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't