La campanya electoral s’analitza de mil i una maneres. Actes, cartells, vestimenta, discurs… però el músic i compositor tonenc Arnau Tordera ha anat més enllà.
En un llarg fil a Twitter ha analitzat, formació per formació, la música que utilitzen i n’ha tret conclusions.
M'he proposat de fer el meu propi debat electoral. No hi ha parlaments ni cartells ni crits ni eslògans. Només música, la música de les campanyes dels partits que es presenten a les eleccions per decidir el futur de Catalunya. Que comenci el debat!
FIL 👇🏻 #21D— Arnau Tordera I (@ArnauTordera) December 10, 2017
CATALUNYA EN COMÚ
Tordera comença per Catalunya en comú, desgranant que és música de cambra moderna i que barreja corda, precussió i electrònica.
👉🏻Catalunya en Comú @CatEnComu_Podem
🎼Re major/ F#m
🎶Música de cambra moderna
🎸Corda, percussió, electrònica
VÍDEOhttps://t.co/8GtSFW50Fa— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
En la seva conclusió, Tordera creu que Catalunya en Comú “aposta pel so cru de la corda i uns crescendos i diminuendos com un vaivé. Harmònicament no acaba de definir-se, va canviant de Re major a F# menor en una gran troballa que cultiva el concepte l’ambigüitat harmònica. No es pot definir si és major o menor”.
CIUTADANS
Tordera segueix per Ciutadans que defineix com a “rap” emocional. Barregen piano, electrònica, cors i percussió.
👉🏻Ciutadans @CiutadansCs
🎼Do major
🎶”Rap” emocional
🎸Piano, electrònica, cors, percussió
VÍDEOhttps://t.co/oRqLuOD21R— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Segons Tordera Ciutadans “són els únics que utilitzen la veu de l’espot com a element musical, emulant un rapeig tot i que amb no massa fortuna. Malgrat emprar un estil modern, l’embolcall emocional de la resta d’instrumentació remet a un anunci tradicional”.
CUP
L’espot electoral de la cup té una sonoritat de 8 bits i barreja electrònica i percussió.
👉🏻CUP @cupnacional
🎼Do major (Am)
🎶Sonoritat de 8 bits
🎸Electrònica, percussió
VÍDEOhttps://t.co/C5K6yAJzJc— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Segons Tordera, és “el més atrevit des del punt de vista instrumental. Sonen Els carrers seran sempre nostres i Agafant l’horitzó, de Txarango. Sobreentén que els votants coneixen el missatge d’aquestes peces ja que, sinó, la sonoritat de 8 bits ens connecta directament amb el món del joc”.
ESQUERRA
El músic tonenc analitza després l’espot d’Esquerra que defineix musicalment com a pop rock i hi ha baix elèctric, flauta travessera, vents i percussió.
👉🏻ERC @Esquerra_ERC
🎼Do major
🎶Pop rock
🎸Baix elèctric, flauta travessera, vents, percussió
VÍDEOhttps://t.co/aqeKlUsXXO— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Tordera defineix la musicalitat de l’espot com a “reminiscència popular, fresc, assequible, amb un final conclusiu i contundent però amb una misteriosa coda de flauta travessera que sembla oferir una sorpresa inesperada”.
JUNTS PER CATALUNYA
La candidatura de Junts per Catalunya utilitza una peça èpica que aconsegueix amb una guitarra acústica, percussió i cordes.
👉🏻Junts per Catalunya @JuntsXCat
🎼Mi major
🎶Èpica quotidiana
🎸Guitarra acústica, percussió, cordes
VÍDEOhttps://t.co/FoODSkoAwP— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Tordera explica que la música nostàlgica “la constància de la percussió transmet perseverança. Té un crescendo constant que acaba amb la dominant, no resol, inacabat, encara falta una conclusió clara”.
PARTIT POPULAR
La música de l’espot del PP és una balada pianística simfònica que barreja piano, cordes amb instrumentació orquestral.
Partit Popular @PPCatalunya
🎼La major
🎶Balada pianística simfònica
🎸Piano, cordes, instrumentació orquestral
VÍDEO (L’spot del PP és impossible de trobar a la xarxa així que ho he fet amb el de NNGG)https://t.co/mKfR2KAQel— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Tordera analitza l’espot popular com una “construcció musical molt acadèmica, passa d’un piano a una instrumentació més grandiloqüent fins a arribar a un punt culminant a la dominant que resol sense sorpresa. Amb una bateria i uns senyors rapejant podria ser el de Ciutadans”.
PSC
L’espot dels socialistes és l’últim a sotmetre’s a l’anàlisi del tonenc. Es tracta d’una banda sonora romàntica que barreja piano, percussió i corda.
👉🏻PSC @socialistes_cat
🎼Inici amb Do dòric però finalment (aparentment) Fa major
🎶Banda sonora romàntica
🎸Piano, percussió, corda
VÍDEOhttps://t.co/wWSU1lDnlJ— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Segons Tordera té una estructura “calcada a la del PP. Un piano minimalista que evoluciona cap a una sonoritat orquestral. Harmònicament acaba amb el IV grau, és a dir, ni resol ni sorprèn, simplement desconcerta”.
CONCLUSIONS
Després d’analitzar tots els espots, Tordera treu conclusions.
Harmonia
Hi ha un gran bloc format per Ciutadans, CUP i ERC, que comparteixen tonalitat. La resta és exclusiva de cada partit. Do major: Ciutadans, CUP, ERC Re major / F# menor: Catalunya en Comú Mi major: Junts per Catalunya Fa major: PSC La major: PP.
Segons Tordera, el to major té un gran protagonisme, només s’utilitza el menor a l’inici de la campanya del PSC, amb to pejoratiu. Però ràpidament es transforma a Do menor dòric per acabar presentant-nos Fa major.
Instrumentació
Els partits independentistes es volen desmarcar de la resta tenint cadascun un instrument exclusiu que els caracteritza:
CUP: sintetitzador
ERC: flauta travessera
Junts per Catalunya: guitarra acústica
“Malgrat el sintetitzador és el més atrevit, la flauta d’ERC em fascina”, explica Tordera.
La corda “és l’instrument més comú i la podrem escoltar a les músiques utilitzades per Catalunya en Comú, Junts per Catalunya, PP i PSC”.
Tordera també analitza que tots els partits utilitzen la percussió “indeterminada excepte el PP que només empra el so determinat del glockenspiel. Probablement perquè ja van exhaurir tota la percussió possible en un altre tipus d’afers”.
CONCLUSIÓ FINAL
Tordera acaba el seu fil amb una conclusió en defensa de la cultura
Conclusió final.
Aquest només ha estat un humil exercici analític però que sorprenentment pot revelar certes coses importants. Penso, però, que la conclusió més clara de tot plegat, la resposta més inequívoca d’aquesta anàlisi és que, vinguin d’on vinguin…— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
…defensin el que defensin, pensin el que pensin, la música és imprescindible i necessària a tots els espots electorals. Tan imprescindible i necessària com ho és a la nostra vida.
— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
Espero, doncs, que guanyi qui guanyi tingui ben present que la Cultura és el motor de la nostra humanitat.
Gràcies per llegir-ho! Si heu arribat fins aquí baix, teniu el meu vot!
[Fi] 🎉— Arnau Tordera (@ArnauTordera) 10 de desembre de 2017
{{ comment.text }}