EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’atur cau a Osona per cinquè mes consecutiu

Des del febrer s’ha reduït un 8,7% el nombre d’aturats i al Ripollès, gairebé un 13,9%

La temporada d’estiu arriba amb bones notícies pel món laboral. L’atur ha baixat aquest mes de juny a Osona, el Moianès i el Ripollès i els indicadors comencen a acostar-se a la situació que hi havia abans de l’escalat de la pandèmia de la Covid-19. A Osona, aquest juny s’han registrat 8.395 persones a l’atur, 385 menys que al maig, i encadena cinc mesos consecutius de reducció de l’atur. Des del febrer fins ara, el nombre d’aturats a Osona ha baixat un 8,7%. En la majoria de municipis hi ha hagut una tendència a la baixa, com és el cas de Vic (-112) o Manlleu (-86); en sis s’han mantingut els mateixos paràmetres que el mes anterior, com Alpens o Sant Sadurní d’Osormort, mentre que en vuit pobles com Sant Martí de Centelles o Sant Quirze de Besora hi ha hagut un lleuger augment, de set i tres aturats, respectivament.

En relació amb el Ripollès, de nou, les xifres continuen a la baixa per segon mes consecutiu, després que al març i l’abril es mantingués la mateixa xifra d’aturats, 1.159. Així doncs, aquest juny s’ha registrat un atur de 1.031, 104 aturats menys que en el mes anterior. Igual que a Osona, l’atur cau en la majoria de municipis com a Ripoll (-47) i Campdevànol (-13), es manté a quatre municipis com Sant Pau de Segúries i Setcases i augmenta només a dos pobles, Campelles i Planoles, amb un aturat en cadascun d’ells. Des de febrer fins ara, el nombre d’aturats ha caigut un 13,9%.

Si ens centrem en el Moianès, aquest juny registra 615 persones aturades, 53 menys que al maig, i encadena quatre mesos de descens (els aturats baixen un 11,7% des de febrer). Com la resta de comarques, la incidència baixa en la majoria de pobles, entre ells Moià (-24) i Castellterçol (-11). De les tres comarques, Osona és la que marca més distàncies amb les xifres del juny del 2020, quan es vivien els moments més àlgids de la pandèmia, en què hi havia 9.393 persones aturades. Al Ripollès, 1.160 i al Moianès, 650.

Enric Vinaixa, secretari de Treball del Departament, constata que “la tendència és favorable” però adverteix que “hem d’estar molt atents a l’evolució de la pandèmia que encara estem vivint”. “Seria irresponsable assegurar que a final de l’estiu l’atur estigui en nivells prepandèmics malgrat l’actual tendència”, explicava. Vinaixa també va mencionar que el mes de juny va finalitzar amb 89.448 persones treballadores en ERTO al conjunt de Catalunya, 22.641 menys que el mes anterior, segons dades de la Tresoreria de la Seguretat Social.

Gonzalo Plata, secretari de Comissions Obreres (CCOO) a Osona, el Vallès i el Maresme, detallava que “el pes industrial” que hi ha a Osona “ajuda a sortir abans de les crisis”. Alerta que s’ha de fer un canvi de paradigma en el model empresarial, ja que “s’ha d’acabar l’empresa de l’amo i els treballadors. Tothom ho ha de tirar endavant conjuntament”. Sobre les bones xifres que es pronostiquen, procura ser prudent per tal de veure al setembre “com es comporta el mercat laboral un cop hi hagi immunitat i s’hagi sortit de la temporada d’estiu”. No obstant això, té clar que s’ha d’assegurar que tothom tingui prou poder adquisitiu, basat en el sou mitjà interprofessional (SMI) i la derogació de la reforma laboral impulsada pel Partit Popular (PP). “La gent que cobrem per guanyar-nos la vida som els que acabem generant economia. Aquelles que es dediquen a fons d’inversió generen economia que no és la de veritat”, reflexionava.

En el conjunt de Catalunya, hi ha 445.862 persones aturades. Aquesta xifra suposa una caiguda del 7,5% respecte al mes anterior. Per sexe, els homes aturats s’han reduït amb major intensitat que les dones (-9,3% davant del -6,0%). Quant a l’edat, les persones menors de 25 anys han presentat la caiguda més intensa de tots els grups (-15,6%), mentre que la població de 25 i més anys registra un descens menor (-6,8%). Per sectors, l’agricultura (-10,5%) mostra la caiguda més intensa, seguida pels serveis (-7,7%) i la construcció (7,4%), mentre que la indústria (-5,4%) es troba en la darrera posició.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 139 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't