EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les administracions de loteria noten un increment en les vendes

Des d’Osona, el Ripollès i el Moianès diuen que la campanya per al sorteig de Nadal està sent bona

Quan es jubili, Sagi Planas, de l’administració de loteria de la plaça Fra Bernadí de Manlleu, vol anar a veure en directe el sorteig de la loteria de Nadal, que, com cada any, es fa el 22 de desembre: “Els meus pares van obrir el primer local de loteria de Manlleu el 1953, i he viscut tota la vida aquest ambient. M’agrada el dia del sorteig, i quan em jubili i tingui temps em faria gràcia anar a Madrid a presenciar com es fa”. Diumenge, tot i ser festiu, de ben segur que estarà ben pendent de les boles i de la cantarella dels nens de Sant Ildefons. Com ell, també es mobilitzaran totes les administracions de loteria d’Osona, el Ripollès i el Moianès, negocis que afronten els últims dies del moment de més activitat de l’any.

A l’espera de fer caixa i veure amb números reals com han anat les coses, les sensacions apunten cap a una direcció: “Sembla que hi ha més alegria que els últims anys”, diu Carles de Martín, de la loteria El Follet de Ripoll. En aquesta mateixa línia s’expressa David Ginebra, des de l’administració que regenta al carrer Sant Miquel de Torelló. “L’última setmana sempre és molt bona, i hi ha molta gent que va a última hora, però mirant els últims mesos sí que crec que la venda de números per la loteria de Nadal ha repuntat una mica.” A Vic, la grossa estatal hi ha fet parada en quatre ocasions, però especialment recordades són les quantitats econòmiques que hi van deixar els premis del 1972 i el 2005. Des de l’administració El Cau del Drac, on es va vendre el número premiat ara fa 14 anys, el 20085, apunten que aquella pluja de milions encara continua aportant bona fama a una capital d’Osona que concentra el gruix de les vendes durant els dies del Mercat Medieval: “Ens va molt bé, perquè es fa en unes dates en què tothom ja pensa en el sorteig i hi ha molta gent de fora que visita Vic”, diu Miquel Colina.

Enguany, les llargues cues a les portes de les administracions més cèntriques de la ciutat es van repetir durant el pont de la Puríssima. Olga Valldeoriola, de la loteria de Moià, també ha notat més interès pel sorteig aquest 2019. “La situació política ho va frenar una mica tot. Per exemple, amb les participacions moltes entitats en tornaven moltes, en canvi aquest any s’han venut més talonaris.” Pel que fa a l’aparició de La Grossa de Catalunya, totes les administracions consultades coincideixen en el fet que la possible competència s’ha anat esvaint, “fins al punt que crec que són complementàries”, remarca Carles de Martín des de Ripoll.

El que no canvia per molts anys que passin són les manies i supersticions a l’hora d’escollir un número. La terminació en 7 és de les més buscades, i el 0, l’1 o els números baixos es consideren lletjos. En el seu dia a dia, els venedors de loteria també es troben amb casos curiosos, “com per exemple una persona que vol que li donis el dècim al revés per no veure el número fins al dia del sorteig”, comenta Valldeoriola des de Moià. Les dates especials també juguen un paper clau a l’hora d’escollir un número, i per exemple a Torelló han trobat un bon mercat de clients al Bages “ja que tenim el 01971, l’any de naixement de Pep Guardiola”, diu David Ginebra.

La recerca d’un número concret s’ha fet més àgil amb la venda per internet i la tecnologia, que permet fer intercanvis directament des del terminal de l’administració de loteria: “A vegades tens números que són importants en altres punts i mires de fer el canvi, però mai de la sèrie sencera. Per si toca…”, avisa Colina.

El 95239, en ‘prime time’

La notícia emesa a mitjans de novembre acabava amb un apocalíptic “es un ejemplo más de la tensión que se vive en Cataluña a causa del independentismo”, però els membres de l’Ajuntament i de l’organització de la Fira de l’Avet d’Espinelves, lluny de qualsevol polèmica, el que s’han trobat és que el seu número de la loteria de Nadal s’ha venut més que mai aquest 2019 després de ser protagonistes en un informatiu d’àmbit estatal.

En les participacions del 95239 hi apareix una frase enginyosa que diu que el sorteig es farà el 22 de desembre “a Madrid, capital del país veí”. Tot i que segons expliquen des de la població aquesta picada d’ull al procés independentista hi apareix des de fa anys, a algun periodista d’Antena 3 se li va ocórrer que en podia fer una notícia. “La sorpresa va ser que van mostrar el nostre número a pantalla completa. Això ens ha donat ressò, i, de fet, el dijous 6 de desembre, amb tres dies de la fira encara per endavant, ja havíem esgotat totes les participacions”, explica Joan Manel Claveria.

La bona sortida del número va fer que per aquest 2019 es demanessin 24.000 euros de loteria –4.000 més que en altres anys– i que es repartís en 6.000 participacions. “Per la fira n’hem venut molts i a gent de molts llocs diferents, però a l’administració que ens el serveix, a Arbúcies, hi ha trucat gent que en volia comprar”, diu Claveria, que també explica que l’única característica que sempre té el número de la loteria de Nadal que venen a la població és que la terminació coincideix amb l’edició de la Fira de l’Avet, per tant aquest any tocava el 39. En cas de repartir la sort, l’alcalde d’Espinelves té clar que la pluja de milions serà un fet en molts punts del territori català: “Seria una passada i puc assegurar que aniria molt repartida”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 133 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't