L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Les frisones més ‘rendibles’

El guanyador del concurs del Mercat del Ram creu que ara ve “una oportunitat” per al sector lleter

Les vaques d’El Campgran, de Sant Martí Sescorts, van ser dissabte i diumenge les grans triomfadores del 22è Concurs Català de Raça Frisona celebrat en el marc del Mercat del Ram, aconseguint, com a premi més destacat, el de gran campiona de Catalunya amb la vaca Kerinci Deman. L’èxit no sol ser mai casual i aquesta vegada tampoc. Pol Collell, responsable de la granja, explica que respon a “molts anys de millora genètica, a base de buscar animals que siguin rendibles, amb longevitat i bons trets morfològics”.

La rendibilitat, en l’aspecte de producció animal, s’explica, segons Collell, a “aconseguir el màxim de parts possibles per vaca, que tinguin unes condicions adaptades a la nostra granja i que transformin bé la matèria seca en litres de llet”. Tot plegat, “s’aconsegueix a base de saber la línia genètica que vols per a la teva explotació”. A El Campgran hi ha actualment 350 caps de bestiar, dels quals 180 vaques estan en l’etapa productiva. Cada una d’elles fa, de mitjana, 13.000 litres de llet a l’any.

La transformen en productes derivats de la llet que comercialitzen a través de la marca pròpia La Vaqueria (amb la qual també comercialitzen llet pasteuritzada) i també venen a la indústria dels precuinats per fer beixamel per a croquetes o canelons. Collell fuig del discurs de desànim imperant en el sector i apunta que l’actual “és un moment difícil, però és un moment per estar a l’expectativa que es pot convertir en una oportunitat”, i diu que històricament a la primavera sempre hi havia excedent de llet i aquest any en falta. Per tant, “estem en una posició de força perquè el nostre producte de proximitat estigui més ben valorat” i “això hauria de traslladar-se al preu final del litre de llet”. No venen a la indústria de la llet, però estan subjectes al mercat de la distribució perquè és on s’acaben venent els elaborats dels seus clients.

Sobre el fet de dominar en concursos com el del Mercat del Ram, Collell explica que “fins ara els concursos jugaven un paper important en la millora de la genètica”. Ara, a més a més, “són un mirall on podem mostrar a la societat que el sector ramader és un sector modern, de gent jove i on podem desmentir falsos mites ja que ens preocupen aspectes com el benestar animal, el medi ambient o la innovació”. I no ho diu perquè sí: també és jutge i això l’ha portat a participar en certàmens d’arreu d’Europa.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 212 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't