Ja n’havia aparegut un però aquesta setmana s’ha localitzat un altre niu de vespa asiàtica a Sant Julià de Vilatorta. En concret s’ha trobat un niu de grans dimensions a la font de la Riera de Vilalleons com es pot veure a la fotografia de Joan González Espinàs. De moment encara no s’ha retirat.
El desembre del 2017 ja se’n havia trobat i retirat un en una finca del passeig Verdaguer.
Un depredador d’abelles comunes
La vespa velutina o asiàtica és un depredador molt voraç de les abelles comunes. Les reines poden arribar a fer fins a 3,5 cm de llarg. Ataquen a les abelles que produeixen mel, que atemorides acaben per no sortir dels apiaris. “S’acaben morint de gana o si la vespa asiàtica veu que la colònia ja està feble, entra al niu i arrasa amb tot, abelles i larves”, explica l’apicultor torellonenc Ernest Francolí.
A banda de ser un perill per les abelles que produeixen mel també poden ser un problema per l’ésser humà perquè la seva picada és molt més dolorosa que la d’una abella comuna.
Els apicultors col·loquen trampes per caçar aquestes reines creant un embut amb el coll d’una ampolla de plàstic invertit i posant-hi dins cervesa negra i algun xarop de fruita concentrat. “Atrau a les vespes però no a les abelles”, explica Francolí. Quan les vespes hi cauen dins, ja no saben com sortir-ne.
L’època primaveral és clau. L’arribada del bon temps coincideix amb el moment en què aquest insecte acaba la hibernació. Les reines, ja fecundades, comencen a construir els nius de les obreres. Al juny, n’erigiran de nous per pondre les larves, els que s’associa a la vespa asiàtica: grans estructures suspeses a més de 10 metres d’alçada i normalment en zones amb molta humitat o properes a cursos fluvials, ja que elaboren la pasta de paper per construir el niu a base d’aigua i fusta.
{{ comment.text }}