L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

‘Makers’ solidaris

Dos joves vigatans han impulsat un grup de particulars d’arreu d’Osona que esan fabricant mascaretes amb les seves impressores 3D

Gairebé una vintena de particulars d’arreu d’Osona que disposen d’impressores 3D a casa, a més dels cinc centres educatius, s’estan coordinant per fabricar, de forma altruista, màscares de protecció facial de plàstic per a persones exposades al coronavirus. S’espera que aquest cap de setmana ja arribaran a fer-ne una setantena diàries. La iniciativa compta des de dimecres amb el suport de l’Ajuntament de Vic, que els està ajudant a repartir-les entre aquells centres socials o sanitaris on facin més falta.
La proposta va néixer de la mà de dos makers –sobrenom que reben els aficionats a la impressió 3D– de Vic. Es tracta dels germans Ignasi i Oriol Peiris, de 23 i 22 anys, respectivament. Quan el cap de setmana passat van saber que a l’Associació Sant Tomàs els mancava material divers van decidir posar fil a l’agulla. L’Ignasi, que és enginyer, i l’Oriol, estudiant de la UVic i director de màrqueting, disposen d’una impressora 3D a casa, amb la qual fan peces per a dissenyadors gràfics, “com a hobby”. A partir d’un disseny homologat pel Departament de Sanitat, van començar a muntar-ne les primeres unitats. El problema és que des de Sant Tomàs en demanaven 80, “i nosaltres tardàvem tres hores a fer-ne una”. Per això dissabte l’Oriol va llançar una crida a les xarxes socials per localitzar més makers. L’endemà ja eren 8 i aquest dijous havien arribat al 18, de Vic, Tona, Olost, Prats, Sant Vicenç, Torelló, Manlleu o Cantoni, a més de l’institut La Plana, l’Institut de Vic, el col·legi Sant Miquel, La Salle de Manlleu i l’escola de Santa Eulàlia, que han activat les que tenien en aquests centres escolars. Fins dimarts havien lliurat 30 mascaretes, inicialment a Sant Tomàs, i aquest dijous ja en van poder repartir una seixantena.
Dimecres, a més, l’Ajuntament es va posar en contacte amb ells per oferir-los suport logístic i per mirar de distribuir les mascaretes per a altres entitats socials o sanitàries que en puguin necessitar. Aquest cap de setmana ja esperen superar la setantena d’unitats diàries. A més, gràcies a l’Ajuntament han pogut eixamplar el nombre d’empreses que s’han sumat a regalar-los el metacrilat específic que el cal per fabricar-les. La iniciativa, per ara deslligada del web d’àmbit estatal dels coronamakers.org, continua oberta a d’altres particulars o centres educatius de la comarca que tinguin impressores 3D.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 118 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't