QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“La proximitat és el nostre fort, però ens falta atraure els joves”

Els clients del Mercat Municipal de Manlleu en són fidels per l’atenció i la qualitat que hi troben

Al passadís central del Mercat Municipal de Manlleu, alguns clients s’acumulen davant les parades. Entre converses amb la resta de clients, esperen el seu torn i guaiten a través del vidre del taulell les peces de carn que s’acabaran enduent. “El que ens agrada del Mercat Municipal és que saps que a les parades hi trobes producte de qualitat”, afirma la Sílvia. A l’altra banda del taulell, Ramon Serrat, de la Polleria Palmira, va acabant una comanda ben variada: “Ens anem adaptant perquè la gent cada cop demana més productes elaborats”.

De la vintena de parades que té l’equipament, n’hi ha quatre de tancades, una de les quals reconvertida en un modest espai de lectura. Entre les actives, la carn és el producte estrella: la meitat n’ofereixen amb un ampli ventall de possibilitats, fins i tot en algunes de poc renom però llarga tradició en esmorzars de forquilla. És el cas de Menuts Maite i Ricard, una parada que, amb seu al mercat, també basteix cap al territori: “Tenim com a clients bars i restaurants de tot Osona i fins i tot algun del Ripollès”, comenta Maite Marcé.

Les carnisseries i xarcuteries conviuen al mercat amb una peixateria, dues fruiteries i parades amb productes com llegums, pesca salada, fruits secs o dolços. També hi ha una fleca, una floristeria, el bar Mercat i el restaurant Sambucus o una botiga de comerç social, una varietat d’establiments que condensa en un sol edifici el que podria ser part de la xarxa comercial d’un barri. Fins i tot, al primer pis, hi ha l’Aula mercat, un espai d’activitats gastronòmiques i tallers diversos. “Som un espai cultural que fa poble, on la gent es troba quan ve a comprar i això s’ha de cuidar”, destaca Josep Montoya, responsable de Peix Net, qui posa en valor el paper dels paradistes per “oferir producte exclusiu i assessorar sobre què s’adapta millor al que es vol cuinar a casa”.

En un racó apartat, mentre fa un cafè i llegeix el diari, en Salvador espera la seva dona, la Fina. Hi van normalment els divendres per comprar carn i “ara que s’apropa Nadal ja hi hem deixat encarregat el cabrit”.

El bon tracte i la qualitat fidelitzen els clients, provinents també de Torelló, el Collsacabra o Vic. Des del taulell de la floristeria El Cistell, la secretària de l’associació de comerciants del mercat, Dolors Carrera, recorda que “la proximitat és el nostre fort, però ens falta atraure els joves, que tendeixen a comprar només als supermercats”. El relleu generacional entre els clients s’albira clau per al futur.

Ja a fora, l’Andreu i la Rosa marxen carregats. “Hi ha coses que les comprem al supermercat, com la pasta o la llet, però ens agrada venir aquí per fer confiança i donar suport als petits botiguers”, afirma l’Andreu. La Montserrat també surt del mercat, menys carregada. “Hi vinc tres cops per setmana, els dimarts, els dijous i els dissabtes, i hi compro una mica de tot”, diu. Marxa a bon pas, amb la feina feta. No caldrà esperar-la gaire: ben aviat serà dimarts.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.