EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Més de 3.000 vacunats

A Osona només queda pendent la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit i la Casa Sacerdotal de Vic. Al Ripollès, la residència de Sant Joan s’ha sumat a la campanya després de donar per superat el seu brot

Tot i que va començar més tard que al Bages o el Berguedà, la vacunació contra la Covid-19 ha avançat a bon ritme a Osona i fins ara ja s’ha administrat la primera dosi a gairebé totes les residències. Segons explica la coordinadora de la campanya, Raquel Comellas, només queden pendents la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit i la Casa Sacerdotal de Vic, ja que s’hi han detectat brots lleus de coronavirus. En paral·lel, els darrers deu dies també s’ha vacunat més d’un miler de professionals sanitaris d’atenció primària, l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu, una llista a la qual es va sumar aquest divendres el Sant Jaume de Manlleu. Això fa que la comarca hagi completat la primera tanda de vacunacions cenyint-se molt al guió previst. La setmana entrant serà d’impàs, reservada a la planificació logística per assegurar que a partir del 26 de gener es pugui realitzar la segona punxada als centres on hagin passat 21 dies entre dosi i dosi. Comellas detalla que també serà llavors quan confien iniciar la campanya a la Casa Sacerdotal i la Fundació Gallifa.

Al Ripollès, els últims dies s’ha superat el llindar dels 300 vacunats i, tal com avançava l’edició d’EL 9 NOU de dilluns, ja s’han administrat les primeres dosis a la Fundació Guifré de Ripoll, a 85 professionals de l’ABS Ribes-Campdevànol i l’hospital comarcal i a 80 persones més entre la residència i el CAP de Camprodon. També va ser significativa la jornada d’aquest dijous a la Fundació Emma de Sant Joan, ja que hi van entrar els equips de vacunació després de donar per tancat un brot de coronavirus que ha provocat 10 defuncions i 33 casos positius. En total en aquest centre s’hi van injectar 82 dosis del vaccí, la totalitat dels 43 residents i a 39 dels 49 treballadors. La directora, Mònica Rebollo, celebrava deixar enrere moments tan “complicats”, sobretot perquè quan es va declarar el brot van perdre molt personal malgrat haver-ne contractat preventivament. Des de llavors, tothom “ho ha donat tot”, i Rebollo recordava que alguns professionals van treballar durant 12 dies seguits sense cap de descans per atendre millor la gent gran. A més a més, el personal d’infermeria va estar sempre disponible.

Una de les dades que es desprenen de l’arrencada de la campanya a Osona i el Ripollès és que gairebé totes les persones que viuen en residències demanen que se’ls administri la vacuna, mentre que el percentatge oscil·la entre el 75% i el 85% en el cas dels sanitaris. “La gent que diu que no és mínima i creiem que de cara a les segones dosis podrem repescar els indecisos, perquè cada cop n’estem convencent més. Veuen que els efectes adversos són mínims, que no passa res, i que aquesta és l’única esperança perquè s’acabi el malson”, explica Comellas.

Avançar en l’administració de la vacuna, que de moment continua sent la de Pfizer-Biotech a totes dues comarques, exerceix de contrapunt en unes setmanes que es preveuen complexes a causa de la tercera onada de la pandèmia. L’Hospital de Campdevànol ha arribat aquest dies al rècord de pacients ingressats des del març, 37, 23 dels quals amb infecció activa i 14 que es recuperen dels efectes de la Covid-19. Pel que fa a Osona, els malalts amb coronavirus continuen repartits entre l’Hospital Universitari de Vic (34) i el de la Santa Creu (37). La xifra total ha augmentat de 57 a 71 l’última setmana, però de moment l’impacte de la tercera onada no s’estaria notant tant com a la resta de la Catalunya Central. Això explica que a l’Hospital d’Igualada o la Fundació Althaia de Manresa s’hagin començat a posposar visites i cirurgies no urgents mentre que aquí, de moment, es manté l’activitat programada.

Rècord de pacients amb Covid ingressats a Campdevànol

Segons dades de la regió sanitària Catalunya Central, actualment l’ocupació mitjana als quatre hospitals d’aguts de la demarcació sobrepassa el 88%, i dels 716 llits d’aquests centres un 28% estan ocupats per pacients amb Covid-19. Les pitjors xifres les registren les unitats de cures intensives: tres de cada quatre places corresponen a persones afectades pel SARS-CoV-2. “Cal tenir molt presents les mesures d’evitar la mobilitat, fer teletreball sempre que sigui possible, reduir el contacte social, mantenir les distàncies, usar mascareta i rentar-se les mans freqüentment”, recorden des de la direcció de comunicació de la regió.

En el cas d’Osona, els indicadors que mesuren l’evolució del coronavirus es mantenen estables en un risc de rebrot de 501 punts i una velocitat de transmissió d’1,08, és a dir que cada nova onada de 100 infectats acaben transmetent la Covid-19 a 108 persones més. Vic i Manlleu, que la tardor passada encapçalaven el rànquing de les ciutats catalanes amb pitjors dades, ara han baixat als últims llocs de la taula.

Encara que no es noti en el volum d’ingressos a l’Hospital de Campdevànol, les xifres globals del Ripollès també milloren respecte a setmanes anteriors, ja que els 1.555 punts de fa set dies han baixat a 1.217 en el cas del risc de rebrot. El ritme de propagació del SARS-CoV-2 (0,97) actualment es troba per sota d’1. Això no vol dir, però, que la situació sigui confortable a tots els pobles: les últimes setmanes s’han disparat els indicadors de Sant Pau de Segúries, Pardines, Ogassa i Sant Joan de les Abadesses. Tampoc són bones les dades de Viladrau, Tona, Prats de Lluçanès o Sant Feliu Sasserra.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't