EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Moviment contra la Intolerància denunciarà l’Ajuntament de Vic a la fiscalia si es nega a empadronar ‘sense papers’

L’ONG Moviment contra la Intolerància denunciarà l’Ajuntament de Vic a la fiscalia si l’executiu espanyol no actua i el consistori manté la seva negativa a empadronar immigrants ‘sense papers’.


El 9 Nou
12/01/2010

Així ho ha anunciat en declaracions a l’ACN el president de l’ONG, Esteban Ibarra, que ha assegurat que la modificació que defensa l’alcalde de Vic, Josep Maria d’Abadal, és “il·legal” i atempta contra els drets bàsics de les persones. Segons Ibarra, és una mesura “a la italiana” i semblant a les que posava en marxa el desaparegut alcalde de Marbella Jesús Gil, que escombrava els immigrants cap a altres localitats.

Moviment contra la Intolerància demana a l’executiu espanyol que actuï d’ofici davant un possible cas de discriminació, però ja anuncia que si no ho fa serà la seva ONG, i d’altres que treballen en defensa dels drets dels immigrants, qui portarà el cas davant la fiscalia de delictes d’odi i discriminació, una eina pionera creada a Catalunya el juny del 2007 que persegueix els delictes amb mòbils racistes, sexistes o d’intolerància.

Segons Ibarra, la decisió de l’Ajuntament de Vic de no empadronar els ‘sense papers’ vulnera els drets dels immigrants que recull la legislació espanyola, perquè la possibilitat de qualsevol ciutadà d’empadronar-se “està emparada fins i tot a la Llei d’estrangeria”, i per tant “si l’Ajuntament adopta aquesta decisió, el més probable és que incorri en una il·legalitat molt evident” .

El que no es pot fer, diu, és “seguir un model que en aquest moment està molt en voga a Itàlia”, és a dir, “anar traient drets a gent que ja en té pocs pel fet de no tenir papers, i a més traslladar problemes a ajuntaments pròxims com ja va fer Jesús Gil a Màlaga, que va generar moltes tensions”.

A més, afirma, el missatge que llança l’Ajuntament de Vic és “perillós” perquè “si s’estimula les institucions a donar l’esquena a tots els sense papers ens podem trobar un conjunt de ciutadans molt desemparats i fora de qualsevol suport institucional”.

En aquest mateix sentit, Ibarra recorda que l’empadronament és el principal instrument que té un immigrant sense papers per demostrar l’arrelament i poder regularitzar la seva situació. Una persona sense papers, recorda, “es queda sense feina i sense permís de treball, la residència queda suspesa, i és fàcil que pugui quedar en una situació d’irregularitat sobrevinguda que, si a sobre s’agreuja amb la impossibilitat d’empadronar-se, pot derivar en una situació discriminatòria perillosa”.

Per aquest motiu, demana al govern espanyol i especialment a la fiscalia que actuï d’ofici davant un “tracte discriminatori”, però ja avança que si no ho fa, tant la seva associació com la resta faran “la denúncia pertinent” per impedir-ho.

El camí, indica, és portar el cas davant la fiscalia de delictes d’odi i discriminació, un organisme “profundament coneixedor de la legalitat vigent que empara col·lectius vulnerables com els immigrants sense papers”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't