Segons dades d’Osona Salut Mental, el Consorci Hospitalari de Vic va atendre 5.902 persones amb trastorns mentals el 2016. En el cas d’Osonament, 598 usuaris van fer ús dels seus serveis. Aquest 2017, la comarca es planteja un nou repte: engegar una taula pròpia de salut mental i addiccions. Es tracta d’una plataforma que s’ha de presentar al novembre i que tindrà com a objectiu avaluar les polítiques de salut mental a Osona, analitzar com coordinar-les i millorar-les –des de la prevenció fins a la rehabilitació– i, si escau, fer les gestions pertinents per augmentar els recursos de què disposa la comarca.
Segons Joan López, coordinador de la taula, aquest organisme penjarà del Consell Comarcal i hi estaran representats sectors molt diversos, des del sanitari fins al social o l’educatiu. Dins mateix de la plataforma, s’hi crearan comissions específiques per tractar qüestions “prioritàries”: organitzar més eficientment l’atenció a la salut mental a la infància, al col·lectiu de la gent gran, i també treballar en l’àmbit jurídic, perquè les persones que conviuen amb trastorns siguin plenament conscients dels seus drets i deures.
Avui, 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, amb un objectiu bàsic: continuar lluitant contra l’estigma. D’entre tots els trastorns, el més comú és la depressió. El Departament de Salut apunta que afecta gairebé un de cada cinc catalans: tant homes com dones de totes les classes socials, encara que és més freqüent entre les menys afavorides.
{{ comment.text }}