QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat tria l’icònic campanar de Sau per anunciar la fi de les restriccions d’aigua

Decauen les del sistema Ter-Llobregat i tornen a la normalitat uns 6 milions de catalans

El campanar de l’església de Sant Romà de Sau, termòmetre de la sequera a Catalunya, es convertia dissabte en el teló de fons de l’anunci de la fi de les restriccions d’aigua a les zones més poblades del país.

Després d’haver dormit a Núria, així ho comunicava la consellera de Territori, Sílvia Paneque, destacant com s’han incrementat les reserves gràcies a les pluges del mes de març.

Sau mateix frega a hores d’ara el 75% de la seva capacitat quan l’abril del 2023 no arribava al 12%.

Uns registres que han portat la Generalitat a donar per tancada la pitjor etapa de la sequera a Catalunya, la més greu dels últims 200 anys. “Hem encadenat fins a 56 mesos per sota la mitjana de pluviometria”, apuntava Paneque.

Ara, però, “tenim els embassaments a un nivell que no vèiem des del desembre del 2021 i continuaran incrementant, ja que els rius baixen cabalosos i falta el desgel de la neu”.

Anant al detall normatiu, el canvi que va anunciar és que passa de fase d’alerta a prealerta el sistema Ter-Llobregat. Això inclou Barcelona i la seva àrea metropolitana i tots els municipis que tiben dels pantans de Sau i Susqueda, on deixa d’estar limitat l’ús de l’aigua en termes domèstics, ambientals i agrícoles. “Amb aquest escenari, podem dir que recuperem la normalitat”, celebrava Paneque dissabte.

La bona notícia es va llançar des d’Osona si bé a efectes pràctics no suposa cap canvi per a aquesta comarca, ja que la desescalada, com al Lluçanès, s’hi havia produït ja a mitjan març gràcies a la crescuda dels rius.

Que el procés hagi estat esglaonat arreu del país no és casual. “Volíem assegurar que un cop avancéssim no s’hagués de retrocedir, perquè això provoca moltes distorsions a usuaris i ajuntaments”, va explicar Paneque. Hi afegia que ara es preveu que els territoris que han millorat es mantinguin en aquest escenari com a mínim cinc o sis mesos.

Amb tot, la consellera també va insistir en un missatge que ja havia llançat des de Manlleu quinze dies abans, en la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua: la Generalitat vol que Catalunya depengui cada cop menys de la que cau del cel. “Per això des de l’agost del 2024 hem aplicat una nova concepció del cicle de l’aigua, amb l’horitzó que el 2030 la pluviometria només condicioni el 30% de la que consumim.”

És en aquest sentit que el 2025 i els anys successius es continuarà invertint en dessalinitzadores i aigua regenerada, a més a més d’ampliar les subvencions als ajuntaments perquè puguin optimitzar les xarxes municipals.

“Continuarem treballant per desenvolupar accions ja previstes i perquè en un futur pròxim puguem dir que Catalunya està lluny de l’amenaça de la sequera”, sentenciava Paneque mentre just per darrere seu acabava de completar el paisatge un grup de caiacs.

El govern, a Núria: de veure la sortida del sol amb raquetes a visites arreu d’Osona i el Ripollès

El govern que encapçala Salvador Illa ha portat a terme la seva segona estada fora del Palau de la Generalitat després de la de Poblet del mes d’agost. L’escenari, en aquest cas, una preciosa Vall de Núria tenyida de blanc.

President i consellers hi van passar aproximadament un dia, de divendres al matí al de dissabte. L’objectiu era compartir la feina dels diversos departaments, debatre i treballar línies estratègiques.

Tot, en sales veient una neu que l’executiu també va trepitjar en una excursió amb raquetes dissabte a primera hora, per gaudir de la sortida del sol des de les muntanyes.

Els consellers van visitar després diversos pobles d’Osona i el Ripollès. En el transcurs de la sortida, Illa també va estar als ajuntaments de Queralbs i Ribes de Freser.

LA PREGUNTA

Creu que els aranzels imposats per Donald Trump són una bona opció?

12%
88%
En aquesta enquesta han votat 533 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

Fes un comentari

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't