Poques vegades aquest típic embarbussament s’ha pogut aplicar amb més motiu. A falta d’actualitzar oficialment les dades dels últims dies, amb la pluja caiguda de manera pràcicament diària, però irregular, el nivell d’emmagatzematge als embassaments continua essent molt lluny del que seria desitjable, i la situació de sequera persisteix. El conjunt del sistema està al voltant del 25%, però el pantà de Sau -regulacions i compensacions de la conca al marge- queda pràcticament 15 punts per sota.
I el preocupant de la situació ve no tant per la realitat d’aquesta última setmana, amb l’entorn natural una mica més refrescat, sinó davant la perspectiva d’un estiu que es presenta especialment crític. El pantà de Sau no arriba ara mateix al 12% de la seva capacitat, quan ara ja just un any estava al 60,14%, amb 99,4 hm3 d’aigua emmagatzemada.
I una dada més. L’any passat, entre el 28 de maig i el 28 de setembre -o sigui, durant el període que es pot considerar estiu-, Sau va passar dels 99,4 hm3 d’aigua als 41,8. En va perdre 57,6, tres vegades més que tota l’aigua de què disposa actualment, que frega els 18 hm3 de reserva.
Ara mateix, les comarques senceres d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès, que corresponen a les àreees de la capçalera del Ter i en part a la del mig Llobregat es troben en situació d’excepcionalitat, que implica restriccions i prohibicions concretes en segons quins usos de l’aigua. En aquest portal de la Generalitat es pot consultar la informació.
{{ comment.text }}