EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ja ha començat el judici per l’1-O

A les 10 del matí està previst que comenci un judici que es pot allargar tres mesos

L’exconseller  Carles Mundó ha arribat poc després de 2/4 de 10 del matí al Tribunal Suprem on se’l jutja per l’1-O. Mundó està acusat dels delictes de desobediència i malversació i s’enfronta a una petició de pena de 7 anys de presó. A les 12 s’han convocat aturades de 10 minuts davant dels llocs de treball. També hi ha concentracions previstes davant els jutjats de Vic i Ripoll. A les 7 de la tarda, l’ANC també ha convocat actes a la plaça de Vic i a Torelló.

Ferran Polo

En declaracions a EL 9 NOU, que recollia l’edició de dilluns,, Mundó deia que només té ganes “que comenci el judici i que s’acabi”, convençut ja des del primer dia que, tot i les peticions de retardar-lo de les defenses, començarà sens falta aquest dimarts. Mundó l’afronta “tranquil” i amb moltes ganes d’explicar-se, perquè té molt clar “que no he fet res del que m’acusen. És més, m’acusen de malversació i la mateixa acusació recorda que la despesa que hi va haver pel referèndum va ser zero”. A Mundó li demanen 7 anys de presó pels delictes de malversació i desobediència, 16 anys d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. Va passar ja 33 dies a la presó d’Estremera (Madrid) entre el novembre i el desembre del 2017. Va sortir en llibertat després de pagar una fiança de 100.000 euros, juntament amb dos imputats més, els exconsellers Meritxell Borràs i Santi Vila, acusats del mateix i pels quals també es demanen 7 anys de presó.
Ara té al davant, com la resta, un judici que el pot tornar a la presó tot i estar convençut que del que l’acusen no té “cap sentit. Parlen de malversació però no hi ha factures, no hi ha res. Ni en la querella ni en l’escrit de l’acusació”. De fet, explica, no es dediquen més de tres línies a l’escrit per justificar aquesta acusació. Defensat per l’advocat Jordi Riba, Mundó diu que tenen ganes d’explicar la falta de fonament de les acusacions i és que “les acusacions les hem sentit moltes vegades els darrers mesos però falta sentir les defenses i és ara, amb el judici, el moment d’explicar-se”.
Preveu un judici que serà “molt intens i alhora amb moments molt avorrits”. S’han citat a declarar per part de l’acusació molts policies i guàrdies civils, per exemple, que “segurament es repetiran i per tant hi haurà moments avorrits”. A ell, com a la resta d’acusats, li tocarà ser-hi cada dia. Confia molt que es veuran els errors de l’acusació i entén que hi haurà observadors internacionals, encara que, com diuen, no els permeten ser a la sala. Una altra incongruència, diu: “Si com asseguren [des del Tribunal Suprem] que el judici té totes les garanties, no haurien de patir per si hi ha observadors o no”.
Mundó ha visitat aquest gener a tots els seus companys presos i explica que ells també tenen “moltes ganes que comenci el judici i que s’acabi”. Del que pugui passar després, se’n parlarà i s’assumirà un cop s’hagin pogut defensar, afegeix. Com es pot veure al quadre adjunt els demanen penes de presó i inhabilitació de 25, 17 i 16 anys i 7 anys. La mateixa presó on encara estan nou d’ells, en situació preventiva, i que Mundó també va trepitjar. Quan en va sortir va donar les gràcies per totes les mostres de suport. Ara també ho fa perquè “molta gent ho viu amb neguit”. Un neguit que espera que, en part, desapareixerà un cop acabat el judici perquè s’haurà pogut demostrar que “no he comès cap delicte”.

 

LA PREGUNTA

Què creu que passarà si torna Puigdemont?

En aquesta enquesta han votat 409 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't