Josep Tió (Sumem-CP) és el cap de l’oposició a l’Ajuntament de Balenyà, on governen els independents, amb l’alcalde, Carles Valls, al capdavant, i Units pel Poble, un grup vinculat a Junts. En aquesta entrevista, un extracte de l’Angle obert, fa balanç des de les eleccions municipals del maig de l’any passat fins a les del Parlament o les europees que viurem el proper 9 de juny.
Ja va quedant lluny, però content amb els resultats de les eleccions al Parlament del 12 de maig?
Sí, molt.
Quins va anar a mirar primer: els de Balenyà, els d’Osona o els del conjunt de Catalunya?
Els de Balenyà. I certament el PSC vam aconseguir molt bons resultats. A les passades eleccions havíem quedat tercers; aquesta vegada, segons.
A què es deu aquesta embranzida socialista?
La feina d’aquesta legislatura, la bona oposició al Parlament. El PSC ha demostrat que és un partit de mà estesa i obert al diàleg i, al final, qui sembra recull.
Coneix personalment Salvador Illa?
L’he vist i he tingut l’avinentesa de poder-lo saludar, però una conversa llarga no l’hem compartit mai.
Diria que serà el pròxim president de la Generalitat?
Tinc fe que sigui així. El PSC al Parlament ha fet, amb ell al capdavant, un treball de serenor i una oposició constructiva. En política, com en tot a la vida, un sempre ha d’estar obert al diàleg i a estendre la mà. Els bons resultats del PSC reflecteixen això.
Si depengués de vostè, com ho desencallaria ara? Govern de PSC i Junts? Amb els Comuns? ERC? Tripartit? En solitari?
El que crec fonamental és dialogar, parlar amb totes les forces polítiques excepte dues que ja sabem quines són. L’acord costarà més o menys, però soc optimista que s’arribarà a bon port.
Quin soci o socis triaria vostè, però?
Per mi seria fonamental la coalició d’esquerres, però tenint la porta oberta als altres grups. Menys els extremistes, que no cal ni anomenar-los, d’entrada no em tancaria a ningú.
De les eleccions europees del 9 de juny en té ganes?
Des de la meva humil opinió crec que la ciutadania potser ja està una mica cansada de tants processos electorals seguits. També hi ha el tema que a vegades Europa ens sembla lluny, tot i que ho anem superant. Vull creure que hi haurà una bona participació. Ja que votar és un dret molt valuós, exercim-lo.
Vostès van créixer de dos a tres regidors a Balenyà amb les eleccions municipals del maig de l’any passat. Contents?
Sí. I utilitzaria, amb tota la humilitat, el mateix raonament que pel grup del PSC al Parlament. El mandat passat vam treballar molt fent una oposició constructiva.
L’equip de govern ho veuria igual? Què vol dir constructiva?
Vam informar molt la població i en tots aquells temes que plantejava l’equip de govern i no vèiem clars presentàvem una contraproposta. Així mateix ho seguim fent. Mai ens tanquem i diem que no per sistema, sinó que proposem alternatives.
Amb els independents de Junts per Balenyà, però, no hi ha manera que s’entenguin.
Evidentment, perquè hi ha una gran diferència.
Quina?
Que nosaltres estem oberts al diàleg i tenim la mà estesa, cosa que ells malauradament no. Si en política un no vol parlar, s’acaba l’arròs. No els podem pas agafar i obligar.
Però a l’hora de sumar, vostès també van trucar a la porta d’Units i no la de Junts.
Per una raó molt senzilla: ja en precampanya electoral, el senyor candidat de Junts per Balenyà havia dit que de Sumem no en volia saber res. Està a l’hemeroteca radiofònica. Si ja d’entrada un grup diu que amb nosaltres ni parlar-hi, com vol que li truquem?
Després de constatar que amb Units sumaven majoria absoluta, s’hi veien, governant?
Clar. Quan un es presenta, òbviament aspira a governar. La il·lusió i les ganes hi van ser fins a l’últim moment. Ja li dic que un servidor de vostè, tal com no va trucar a Junts per Balenyà, sí que va telefonar al cap de llista d’Units pel Poble. És un grup que mai havia dit que amb nosaltres ni parlar-hi.
Diu tot sovint que treballar es pot fer tant estant a govern com a l’oposició. Quins temes són prioritaris per a vostès?
Ho vam comentar quan vam fer el programa: la participació ciutadana. Sabem que això ho diu tothom, però de veritat que per a nosaltres és summament important. D’aquí que el 90% del nostre programa el va fer directament la gent del poble. Durant tres mesos vam fer cada dissabte parada a la plaça perquè se’ns aportés propostes, i vam aconseguir una resposta exquisida. Un altre eix fonamental per a Sumem és la informació, informació que tampoc rebem de l’equip de govern. Cada quatre mesos, ara a finals de juny, per exemple, fem xerrades informatives per explicar al poble què hem treballat i en què ens centrarem els quatre mesos propers.
Tot i això, però, els va faltar empenta a les urnes.
El problema va ser l’abstenció. A nosaltres ens va perjudicar molt. De totes maneres, vam estar i estem molt contents d’haver crescut de dos a tres regidors.
Balenyà, com altres municipis del sud de la comarca d’Osona, va atraient població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Això pot afavorir el PSC?
Sí, totalment, però calen altres coses perquè la gent ens voti en aquests pobles, per això insisteixo en la necessitat d’informar molt bé la ciutadania i fomentar que tingui ganes de participar. Se’ls ha de facilitar les eines. Que arribin persones des d’altres llocs també planteja el repte d’integrar-les, és a dir, que facin vida al municipi i no ens convertim en un poble dormitori.
{{ comment.text }}