David Soldevila és un dels dos regidors d’ERC a l’Ajuntament dels Hostalets de Balenyà. Comparteixen oposició amb Sumem-CP en un consistori comandat pels independents de Junts amb el suport de JxCat. En aquesta entrevista, un extracte de la de l’Angle obert d’EL 9 TV, repassa temes d’actualitat municipal i com són les relacions amb el govern.
El mandat que esgotem ha sigut el de posar en marxa l’institut escola Carles Capdevila. És un centre educatiu a l’altura del que es mereix el poble?
Nosaltres n’estem encantats, com la gran majoria de gent. Era molt necessari. Que el jovent passi dos anys més als Hostalets ens cohesiona més. M’agradaria agrair la iniciativa dels pares i el consell escolar que hi van ser d’entrada. La seva empenta va arrossegar els polítics.
Ho diu amb intenció? Per ressaltar que els correspon la medalla?
No, és una cosa en conjunt. Passa que sovint recordem qui talla la cinta, però no qui portava la batuta en inicis molt durs. Projectes com el de l’institut escola venen d’anys de feina. En aquest temps, canvien els consells escolars, hi ha pares que es desvinculen dels centres… Convindria recuperar fotos antigues per veure qui hi havia a la carpa el dia de la Festa de la Cervesa i la Mostra d’Entitats i convidar-los sí o sí a les inauguracions.
Les obres van anar més ràpid del previst perquè l’Ajuntament va avançar bona part del finançament. Va ser l’estratègia correcta?
Era l’única. Ha funcionat molt bé i fins i tot estem recuperant els diners més de pressa del que s’havia pactat.
La intervenció que no els agrada és la de l’edifici de la Pista. Per què?
L’equip de govern ens va vendre a l’inici del mandat que la reforma es faria amb pocs diners, però en realitat puja a un milió 600.000 euros. Que amb una inversió tan elevada encara es queixin d’un edifici poc funcional és que alguna cosa no quadra. Hem demanat insistentment una auditoria, però ens la tiren sempre enrere. Des del nostre punt de vista, els Hostalets té moltes mancances urbanístiques en voreres, carrers, teixit elèctric, clavegueram… Són coses del dia a dia de la gent que hauríem de solucionar abans que destinar tant finançament a un sol lloc.
S’hi ha traslladat la biblioteca, i es preveu que també hi hagi el Punt Jove o l’Aula de Música. Amb els usos hi estan d’acord?
Sí, si es necessiten els espais, sí. Que hi aniria la biblioteca tampoc és el que se’ns havia explicat, però havent-nos-hi gastat tants diners, l’objectiu ha de ser activitat al 100%.
Quines prioritats es marcaria ERC?
Tant de bo disposéssim de tres o quatre milions d’euros per fer i desfer a tot el municipi. Com que no és el cas, pensem en millores poc vistoses però imprescindibles pel dia a dia de la gent: arreglar carrers, solucionar la pèrdua d’aigües fecals en zones d’urbanització des de fa 50 anys… Els Hostalets ha de fer un canvi urbanístic molt important per agafar la carrera dels pobles del voltant.
Un canvi com el del passeig?
En aquesta línia. El passeig era primordial per unir els dos vessants del municipi.
Es tracta d’un projecte que defensa perquè el van idear el mandat passat, estant vostè a govern?
A vegades es produeix un canvi d’alcalde i sembla que de cop i volta es fan moltes coses, però actuacions com aquesta venen de treball acumulat de parlar amb Renfe, l’Agència Catalana de l’Aigua… A darrere hi ha terminis llargs. Per ser honestos, s’ha d’explicar i, en aquest cas, sí, el projecte venia del mandat passat.
Quan vostè era el regidor d’Obres.
I l’alcaldessa, d’Urbanisme.
Algun paper hi devia tenir David Soldevila…
Considero que sí. En termes professionals [és topògraf] segurament era qui més entenia d’obra pública.
El passeig s’ha de continuar pel nord o pel sud?
Es va fer la part central, la que afectava més habitants. Si no tenim diners per a tot, jo particularment tiraria pel nord, ja que els vorals estan urbanitzats. El sud, amb excepció del camp de futbol, són camps.
Als Hostalets de Balenyà hi veurem aviat un nou CAP?
No ho sé. Per nosaltres la prioritat no hauria de ser l’edifici, sinó garantir un bon servei a la gent. Podem construir un centre molt gran, però actualment el que falten són metges i infermeres. Ens fa por que tornem a inaugurar un superequipament quan el que ens calen són professionals i una atenció de qualitat. El problema de fons és que, amb el trasllat, l’ajuntament ha passat de la Pista a una sola planta, ja que a sota hi té el CAP. O portem el CAP a un altre lloc o no hi ha espai per a tot.
Vostè havia estat regidor de govern l’anterior mandat, amb majoria absoluta de l’equip que encapçalava Anna Magem. Com ha canviat la seva visió del consistori ara que està a l’oposició?
És la mateixa.
Vol dir?
Treballem igualment per a la gent. En qüestió de transparència, a l’Ajuntament disposem d’un portal que s’actualitza cada molt temps. Nosaltres seríem d’anar de cara i que la ciutadania sabés sempre el que hi ha, per bé o per malament. Els quatre anys passats vaig aprendre molt i aquests, també. Tot regidor hauria d’estar en algun moment en una i altra banda. T’esforces a mirar en benefici de tothom, t’hagin votat o no.
Carles Valls és un bon alcalde?
És un alcalde.
No m’ha respost.
És un alcalde.
En les eleccions del 2019, ERC va doblar resultats: en vots i regidors, van passar d’1 a 2. Contents?
El salt ha sigut abismal. Pensem que alguna cosa estem fent bé. La intenció és consolidar-nos i arribar al govern de l’Ajuntament.
I en militància? Creixen?
Partíem de res. Vam fer la secció local, que en soc el president, i continuen incorporant gent. Estic agraït de tenir al darrere una estructura de partit que et dona suport i t’assessora.
Té el carnet d’ERC?
Sí.
De sempre?
No, des que vam crear la secció local. Vaig prendre el compromís que com a mínim mentre sigui regidor mantindré la militància.
Tornarà a encapçalar la llista a les eleccions municipals del 2023?
No ho sé. Sí que tinc el suport de tots, però ho estem decidint. Professionalment vaig de bòlit i soc una persona que m’agrada treballar a fons, sigui des del govern o a l’oposició. No tardarem gaire a decidir. La idea és desvelar coses passat festes.
Tindria ganes de repetir, però?
He dit sempre que no plegaré fins que el grup d’ERC estigui al govern de l’Ajuntament dels Hostalets, a davant o a darrere.
Fa l’efecte que tots els partits estan amagant les cartes de cara a les eleccions. Hi ha tacticisme?
Suposo que sí.
Per part d’ERC també?
Podria ser.
S’atreveix a pronosticar quin consistori derivarà de les votacions?
No ho sé. Crec que continuarà repartit, com a les últimes. Tenim una població molt variada. Et pots trobar votant típicament socialista que a les municipals acaba tirant per ERC interessat pel projecte o les persones.
Al ple d’investidura d’aquest mandat van donar suport a Carles Valls com a alcalde malgrat no ser del seu partit.
Ens va demanar un vot de confiança. L’hi vam donar. Tot i això, la confiança es guanya treballant. Si apartes un grup i el deixes a l’oposició no saps com enfocarien els quatre anys, si t’acompanyarien en un projecte o no… Són ells i nosaltres. Des del meu punt de vista, que un governi incorpori sensibilitats diferents l’enforteix. El mandat passat jo no compartia totes les decisions de l’equip d’Anna Magem, dins mateix del seu grup hi havia discrepàncies, però en parlàvem i un cop al ple votàvem plegats.
Amb Junts per Balenyà, però, el distanciament s’ha eixamplat a mesura que avançava el mandat.
És que tampoc s’han acostat mai. A partir del vot de confiança que ens va demanar l’alcalde, ells han fet el seu programa i nosaltres, des de l’oposició, tot el possible per millorar també la vida dels veïns i veïnes.
I amb Sumem-CP, quina entesa hi tenen?
Pengen del PSC, un partit amb moltes coses que ERC no compartim, però en la nostra realitat local a vegades sumem els dos regidors de cada grup per forçar plens extraordinaris sobre temes importants.
{{ comment.text }}