L’empresa 100% pública que crearà el Consell Comarcal d’Osona per subministrar aigua en baixa arrencarà amb set municipis, però el 2025 ja podria comptar amb 18. Així es desprèn de les enquestes que han hagut de completar els ajuntaments indicant amb quin tipus de gestió presten el servei actualment i, en cas que sigui a través d’una empresa privada, quants anys queden per a la fi de la concessió.
El Brull és l’únic que ja ha delegat el subministrament a la futura empresa pública, però Balenyà, l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló, Sobremunt i Torelló també han aprovat declaracions en aquest sentit, la qual cosa avala el Consell Comarcal: hi ha massa crítica perquè el servei comenci a caminar. I a aquests futurs abonats s’hi suma també el consens polític de tots els grups representats a l’ens supramunicipal, que és segur que aprovaran la creació de l’empresa 100% pública al ple extraordinari que tindrà lloc el 30 de gener.
La unitat per tirar endavant el servei es va evidenciar aquest dijous al vespre, quan el Consell d’Alcaldes i Alcaldesses va donar el vistiplau a un informe previ imprescindible. Després de l’explicació del conseller d’Aigua Potable, Jaume Colomer, tots els electes que van prendre la paraula ho van fer per celebrar la creació de l’empresa. Ferran Teixidó, del Brull, on el subministrament d’aigua és municipal, va recordar el repte que això suposa per a un poble petit. I així ho subratllava també Carles Banús, de Tavèrnoles, que ara té delegat el servei, però que és un dels 18 municipis que finalitza contracte amb la concessionària abans de 2025. També es van sumar a les felicitacions Josep Maria Freixanet, d’Olost; Lluís Verdaguer, de Taradell, o Joan Carles Rodríguez, de Sant Julià, que va destacar que l’empresa també tindrà el repte d’incorporar nous elements pel que fa a innovació i coneixement de la gestió de l’aigua.
CONTRACTES DE LLARGA DURADA
Malgrat la unanimitat, tampoc és cap secret que cada municipi té casuístiques pròpies i que n’hi ha alguns, com Viladrau o Vic, on els contractes amb les concessionàries encara tenen una vigència de 30 o 40 anys. “Haurem d’estudiar si es poden resoldre d’alguna manera”, apuntava Isaac Peraire, alcalde de Prats de Lluçanès.
Tant Colomer com Joan Roca, president del Consell Comarcal, van recordar que el subministrament d’aigua en baixa i la gestió del clavegueram eren des de l’inici un dels principals objectius del mandat que finalitzarà el maig d’aquest 2019.
{{ comment.text }}