La futura obertura d’un petit supermercat a la confluència entre els carrers de les Vinyes i Sant Pere, al rovell de l’ou del barri vell, ha alertat sobre l’estètica que està envaint el centre històric de Ripoll.
Establiments que decoren els seus vidres i cartelleria amb colors estridents, llums d’ambulància per cridar l’atenció, i fins i tot el reclam de venda d’alcohol als aparadors, van motivar que el regidor del PSC, Joaquim Merino, demanés durant el ple que s’estableixi una ordenança “més restrictiva” per evitar que aquestes situacions se segueixin reproduint en el futur.
La resposta que va rebre per part de la regidora de Comerç i candidata a l’alcaldia per Junts, Manoli Vega, va ser que “ens ho hem mirat, però segons l’ordenança actual no hi podem fer res”, apuntant que en tot cas caldrà modificar-la. Vega va donar la raó a Merino en les seves consideracions, i va afirmar que anteriorment també s’havia revisat l’estètica exterior d’un supermercat de la plaça Gran. La regidora no adscrita Sílvia Orriols va animar a canviar la normativa, qualificant la imatge que donen aquestes botigues com a “trista”.
El comerç al qual feia referència el PSC és el Supermercat Jia 2, que Amarjit Singh inaugurarà la setmana entrant, a pocs metres d’on des de fa uns anys ja hi té el Supermercat Jia, tots dos al carrer Sant Pere. El nou negoci ocuparà un dels establiments més cèntrics del municipi, que fins fa una dècada havia acollit la sabateria Tarracó, i des d’aleshores només es va reobrir ocasionalment per establir-hi productes de roba hindú al mes de desembre. Amarjit és originari del Punjab (Índia), però viu a Ripoll des de 2009, quan s’hi va instal·lar amb la seva família després d’haver passat per Suïssa, Alemanya, València, Barcelona i Olot.
Malgrat haver estudiat arquitectura de jove, el seu esperit emprenedor l’ha portat a obrir diferents establiments, entre els quals l’antic bar La Parada, al carrer Berenguer el Vell, i un kebab al carrer Mossèn Cinto Verdaguer. La seva iniciativa més fructífera és l’establiment d’alimentació Jia, que ara ampliarà amb un segon supermercat, on a més dels productes que ja ven a l’actual també hi tindrà congelats, fruita i pa acabat de fer.
Abans de condicionar el nou establiment, Amarjit Singh va demanar els permisos a l’Ajuntament de Ripoll i va posar-se en mans d’un arquitecte local per rebre’n la conformitat. Pel que fa a la decoració i cartelleria, afirma que “m’he limitat a fer el que em van demanar, a posar vinils només a la part interior dels vidres”. En tot cas reconeix que aquesta mateixa setmana ha tingut la visita d’un tècnic municipal que li va qüestionar els llums que hi ha instal·lat, i que ell diu que li han costat “més de mil euros”. Singh no té intenció de retirar cap d’aquests elements, apuntant que “hi ha altres negocis que en tenen de molt similars”.
La problemàtica dels cartells i retolació de negocis al barri vell de Ripoll no és nova. Durant els darrers mandats del PSC a l’alcaldia, fa 30 anys, ja van enviar-se requisits per retirar-ne de petits botiguers.
Segons afirmava l’Ajuntament no s’ajustaven a la normativa, tot i haver utilitzat materials idèntics que els d’alguns establiments financers com Caixa de Girona, el Banc Popular o La Caixa, que també ocupaven els carrers cèntrics de la vila. Durant aquest segle, l’obertura de botigues d’alimentació o restauració provinents d’altres tradicions ha generat conflictes estètics no gaire diferents que els de molts altres municipis del país. En el cas de Singh, ha demanat a comerciants amics que li traduïssin al català les frases que volia fer servir per retolar el nou negoci. Els vinils que ha acabat penjant al vidre “me’ls ha fet una empresa pakistanesa que amb només tres dies me’ls va tenir acabats”. Les fotografies que mostren aquests vinils inclouen imatges de licors, begudes energètiques, pa i aliments frescos.
{{ comment.text }}