EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Salom considera que els bons resultats han de permetre governar a Tona Avança

Tot i la possibilitat de’un pacte entre Aixequem, ERC i Junts reclama que es faciliti la investidura


02/06/2023
Tona

La jornada electoral a Tona va deixar diversos titulars, i també algunes incògnites per resoldre abans del ple d’investidura. La primera notícia de la nit va ser la victòria a les urnes de Tona Avança, la nova formació encapçalada per Josep Salom. La candidatura va obtenir el 40% dels vots –deixant la segona formació 16 punts percentuals per sota– i això es va traduir en sis regidors, a només un de la majoria absoluta.

Precisament el no assoliment de la setena cadira dibuixa un escenari complex a Tona. Salom destaca que en un escenari de baixada de participació respecte a la candidatura que encapçalava ell mateix fa quatre anys –Junts–, però els bons resultats agafen més rellevància si es té en compte que fa tres mesos “tot just escollíem el nom d’una candidatura que començava de zero”. Així doncs, el cap de llista creu que els resultats mostren “la voluntat de canvi dels tonencs”, i per aquest motiu Tona Avança, com a força guanyadora, hauria de disposar de l’alcaldia.

Per aconseguir-ho, i fruit de l’aritmètica del plenari que situa la majoria absoluta en els set regidors, Tona Avança té dues vies: la primera és assolir pactes amb alguna de les altres tres formacions del consistori –Aixequem, ERC i Junts– i d’aquesta manera assegurar-se la investidura i també la governabilitat durant el mandat. La formació de Salom ha convocat a principis de la setmana que ve trobades per “explorar acords”, i tot i que “no ens tanquem cap porta” sí que en veu alguna més oberta que l’altra.

Des d’Aixequem –que va mantenir els quatre regidors– “no ens plantegem l’acord de govern amb Tona Avança”, explica el cap de llista, Lluís Ges. La formació que ha tingut l’alcaldia aquests últims quatre anys amb la persona d’Amadeu Lleopart apunta que esperarà que la llista guanyadora “mogui fitxa”, però si no arriba a un acord per la majoria “temptejarem un govern alternatiu”.

Pel que fa a ERC, la seva cap de llista, Judit Sardà, es mostra “perplexa” pels resultats –els republicans van perdre la meitat dels vots respecte a fa quatre anys i un regidor– i entoma el mea culpa “per no haver explicat bé la feina feta ni haver visibilitzat l’endreça a l’Ajuntament i en molts altres àmbits”. La distància entre ERC i Tona Avança ara mateix també és molt gran.

Junts, tot i patir una forta caiguda en vots –un miler– i regidors –quatre–, tindrà un paper clau per formar govern. Amb Berta Gonzàlez com a representant al consistori el seu suport pot decantar la balança a la majoria de Tona Avança o pot fer encaixar les peces d’un govern alternatiu amb Aixequem i ERC. Gonzàlez descriu la situació “de màxima responsabilitat”, i per això assegura que no prendran cap decisió “fins que no haguem escoltat i parlat amb tothom”. La formació es marca el cap de setmana per fer una reflexió interna més profunda abans d’encarar una setmana que ve marcada per les negociacions.

En aquest sentit, i davant la dificultat previsible d’assolir la majoria absoluta, Salom apunta que governar en minoria “és l’escenari més real”. Per aconseguir-ho, però, també caldria que alguna formació s’abstingués en el ple d’investidura. “Esperem que deixin governar a qui ha guanyat les eleccions de forma inapel·lable.”

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 185 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't