EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Torelló aprova un pressupost de 22 milions que inclou la reforma del Club i del Mercat

Els comptes incorporen 11 projectes de Junts i 14 de la CUP que havien negociat els darrers mesos


03/03/2023
Torelló

Sis vots a favor de l’equip de govern i 10 abstencions dels tres grups de l’oposició van permetre tirar endavant al ple d’aquest dilluns un nou pressupost per a l’Ajuntament de Torelló, que s’enfila fins a 22,2 milions d’euros. Segons l’alcalde, Marçal Ortuño (ERC-JpT), ha estat “complex”. Ortuño comentava que “l’elevada inflació i la conjuntura econòmica postcovid feien evident que havíem d’esforçar-nos” per fer possible la “congelació en la pressió fiscal als veïns que hem mantingut tot el mandat”. En aquest sentit feia referència al fet que han hagut de tenir en compte un augment del 114% del cost del consum energètic i del 360% del gas.

Malgrat tot, el govern destacava que el global representa un increment del 3,5% respecte al pressupost que s’havia prorrogat aquest gener i més d’un 30% respecte al de fa quatre anys. Pel que fa a inversions, s’enfilen a 7,9 milions i n’inclouen un i mig per a les obres del nou centre cultural del Club. En aquest cas, al final del ple Ortuño va explicar que la Generalitat els ha atorgat una subvenció d’1,3 milions per a aquest projecte que sumat als més de 730.000 de la Diputació permetran finançar més de la meitat del cost total de l’equipament. Els comptes també preveuen mig milió per reformar el Mercat Municipal, i prop de 2 milions per a la millora d’espais públics i equipaments.

Els comptes que es gestionaran aquest any inclouen 14 propostes que s’havien acordat amb la CUP abans que es trenqués el pacte i 11 de Junts. Les dels cupaires, per exemple, preveuen 100.000 euros per fer carrils bici; també inclouen posar en marxa la prescripció social, augmentar les partides destinades a polítiques d’igualtat i 120.000 euros per posar més arbres i tendals a l’estiu. Pel que fa a l’acord amb Junts, ha fet augmentar algunes partides com la de la millora de la il·luminació o el clavegueram, i d’incloure’n de noves per a la reparació de voreres i d’altres que s’incrementaran quan es pugui incorporar romanent per subvencionar la instal·lació de plaques fotovoltaiques o fer la passera per creuar la via al carrer Esquirol.

Incertesa fins a última hora

Una cadira buida de l’equip de govern, la del regidor de Cultura, Xevi Lozano, a causa d’un accident, podia comportar que malgrat haver arribat al ple, el pressupost de Torelló d’aquest any quedés penjat. La previsió era que el PSC hi votés en contra i hi havia la possibilitat que la CUP també ho fes després que es trenqués l’acord d’abstenció. Això podia suposar un empat a set, ja que amb Junts van pactar abstenir-se, i hauria fet falta el vot de qualitat de l’alcalde per desempatar. En faltar un regidor republicà el govern podia tastar de nou la minoria. Finalment, però, els tres grups de l’oposició es van abstenir. Amb tot, hi hauria hagut alguna negociació a última hora perquè Junts donés un vot favorable, en cas que la resta hi votés en contra, però no va fer falta, ja que abans de la intervenció dels postconvergents el PSC ja va dir que s’abstenia.

Jordi Rosell (Junts) va verbalitzar el fet que “ens heu vingut a buscar perquè no teníeu clar que els altres us donessin suport”. Amb tot, com que els havien acceptat les propostes, s’abstenien. Segons Joan Carmona (PSC), “no vam fer propostes per manca de confiança” però “apel·lant a la responsabilitat” van fer un canvi cap a l’abstenció. La “manca de confiança” també la va argumentar la CUP, que encara se senten traïts perquè ERC també va negociar amb Junts. El portaveu, Cesc Manrique, va parlar de “politiqueig de merda” per aquest fet, però va dir que es continuaven abstenint perquè “milloren respecte als de l’any passat”. La regidora d’Hisenda, Elisabet Viñas (ERC-JpT), li va replicar que “el politiqueig de merda és perquè al novembre us vaig oferir fer el pressupost junts i després va derivar en el fet que era any d’eleccions i que pensaríeu si fèieu propostes”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't