EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

PxC se suma al manifest contra la violència de l’Ajuntament de Vic i obliga la CUP a sortir-se’n

La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC i PxC; ICV s’ha abstingut i SI, PSC i CUP hi han votat en contra.


El 9 Nou
07/05/2012

Plataforma per Catalunya ha acabat firmant el manifest en contra de la violència i la CUP ha respost retirant la seva firma del document. Ho va fer al ple d’aquest dilluns a través d’una moció amb la que se sumava al manifest que el passat 25 d’abril van signar la resta de grups municipals, després de dos lamentables episodis ocorreguts a la ciutat amb els regidors de PxC com a protagonistes. La suma de Plataforma al manifest de condemna, però, ha provocat que la CUP se’n desdigui.

Malgrat que la resta de grups de l’oposició van insistir a dir que el posicionament de Plataforma arribava tard, l’equip de govern es va mostrar conciliador amb el grup d’Anglada.

La moció de Plataforma per Catalunya va ser una de les quatre que l’alcalde va decidir incloure a l’ordre del dia, entre les nou que s’havien presentat. No es va incloure, en canvi, la de la CUP que es referia als mateixos fets i que demanava que l’Ajuntament es presentés com a acusació popular en la causa contra Josep Anglada per la presumpta agressió. El grup independentista va intentar presentar-la per la via d’urgència, però ni l’equip de govern, de CiU i Esquerra, ni Solidaritat, que vol donar l’afer per tancat, els van donat suport. El debat va acabar amb l’alcalde cridant a l’ordre quan des del públic es va desplegar una pancarta que deia: ‘xC, democràcia a cops de puny’.

L’alcalde renya Raurell i Anglada pels retrets continus al ple

Josep Maria Vila d’Abadal va fer aquest toc d’atenció, perquè, segons va dir, els últims plens Anglada s’havia moderat. Ahir, però, va fer saltar el socialista Jacint Raurell per les constants referències a l’anterior govern tripartit de la Generalitat. L’origen de l’enganxada van ser dues mocions, que es van acabar aprovant, per suspendre cautelarment la liquidació de les plusvàlues als desnonats i en favor de la dació en pagament.

El ple també va aprovar una moció del PSC contra les retallades de la Generalitat a les escoles bressol municipals.

Nomenen Josep Maria Solà i Sala cronista de la ciutat i inicien el tràmits per proclamar vigatà il·lustre Joan Riera i Rius

Riera, que va morir l’any 1992, era un constructor de la ciutat a qui se li atribuiexen els primers habitatges socials de Vic, les conegudes com les cases d’en Riera, de l’Estadi. També va ser un activista social, formant part de múltiples entitats.

La CUP es va abstenir en aquests nomenaments perquè creuen que el ple se salta les funcions del grup de treball, acabat de nomenar, que ha de fer les recomanacions per nomenar vigatans il·lustres. L’alcade lamentava l’abstenció i recordava que aquests expedients s’havien iniciat prèviament.

El nomenament de Solà i Sala, periodista, historiador i narrador de la cavalcada de reis, com a cronista, tampoc va estar exempt de polèmica. Solidaritat es va abstenir pels dubtes que té sobre el passat de Solà durant el franquisme. Les proclamacions es van fer amb els fills de Riera i el mateix Solà i Sala al públic.

ICV retreu a l’alcalde de Vic la seva poca presència en el dia a dia de la ciutat i li diu que faci com en Guardiola i deixi pas a altra gent

El grup d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Vic recrimina la poca presència de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, en el dia a dia de la ciutat. Segons el regidor d’Iniciativa, Xavier Tornafoch, les hores que dedica al Parlament de Catalunya des de que va ser escollit diputat en les últimes eleccions, la presidència de l’Associació de Municipis per la Independència i la campanya per disputar a Duran Lleida la presidència d’Unió, les ha restat de la seva dedicació a la ciutat de Vic.

L’alcalde admet que ha baixat la seva presència en els actes de ciutat però ho jusitifica dient que en l’anterior mandat havia tingut una dedicació excessiva i això li havia suposat sacrificis personals. Creu també que és important que tinguin presència als actes la resta de regidors de l’equip de Govern.

Vila d’Abadal reconeix que la campanya per la presidència d’Unió li ha restat hores a la ciutat però que això té data de caducitat, que és aquest diumenge. Va assegurar, però, que l’Associació de Municipis per la Independència és una entitat impulsada des de Vic i que interessa a la gent de Vic que hi hagi aquesta dedicació i que tot i que ha d’estar molts dies al Parlament, aprofita des d’allà per treballar per la ciutat.

Crònica del ple de Laura Busquets per a l’ACN

L’Ajuntament de Vic ha aprovat al ple d’aquest dilluns una moció presentada per Plataforma per Catalunya en què s’instava a canviar el preàmbul del manifest contra la violència que van signar fa quinze dies tots els grups municipals excepte PxC. Segons el portaveu de la formació, Josep Anglada, “per dignitat no podíem signar un document que el preàmbul obviava les amenaces i insults que va partir una de les regidores”, en relació al que ells qualifiquen d’intent d’agressió que van patir Anglada però també Marta Riera (PxC) i que no es contemplava en el text. Amb la signatura de PxC, la CUP ha rebutjat formar part del document i ha retirat la signatura. L’alcalde de la ciutat ha lamentat la sortida de la CUP.

Fa quinze dies Vic va viure una protesta contra Josep Anglada per haver agredit, presumptament, dos joves que van necessitar assistència mèdica. Durant la manifestació, es van produir uns incidents que van motivar que els grups polítics de l’Ajuntament de Vic decidissin elaborar i signar un manifest que condemnava la violència i es posicionava a favor de la convivència, el diàleg i l’ordre com a “pilars fonamentals”del model de ciutat. CiU, ERC, CUP, PSC, ICV i SI van signar el text amb l’excepció de PxC ja que segons ha explicat Josep Anglada, ell no hi va poder assistir per un compromís amb un mitjà de comunicació.

Durant el ple d’aquest dilluns, Anglada ha explicat que el seu grup comparteix el manifest, raó per la qual l’ha volgut signar, i ha afegit que “per davant de tot s’ha de defensar l’interès de la ciutat davant els interessos dels partits”.

Anglada ha assenyalat no estar d’acord amb el preàmbul del manifest amb la introducció: “després dels greus fets ocorreguts diumenge passat, 22 d’abril, protagonitzats per un regidor de la ciutat qui presumptament va agredir dos joves i, després de la persecució i presumpte intent d’agressió al mateix regidor, dimarts passat, 24 d’abril, en el decurs d’una concentració no comunicada convocada en contra del racisme i la xenofòbia, els grups polítics de l’Ajuntament de Vic manifesten que…”. El motiu és que no es feia referència als insults i presumptes amenaces a una altra regidora de PxC, Marta Riera.

Anglada ha agraït la voluntat tant de l’alcalde com del regidor de Seguretat, Joan Ballana (ERC) perquè PxC signés el manifest i ha carregat contra la CUP acusant els seus membres de “practicar constantment la violència”.

Per la seva banda, SI ha argumentat el vot en contra perquè, segons el seu portaveu, Iban Lapeira, “ja varem deixar tancada aquesta qüestió amb la signatura en primera instància del manifest el qual donem per bo i no volem tornar a parlar sobre l’incident ja que només serveix per fer-ne més caldo de cultiu”. ICV s’ha abstingut i Xavier Tornafoc, el seu portaveu, ha dit que el moment de la signatura era “quan ens varem reunir tots després dels fets i tampoc volem tornar a treure una qüestió que és redundant”. Amb tot, Tornafoch ha condemnat els insults i presumpte intent d’agressió a la regidora de PxC.

El portaveu del PSC al consistori, Jacint Raurell, ha lamentat si Riera va ser víctima d’insults i ha condemnat els fets amb violència “vinguin d’on vinguin”. Però ha assenyalat que la reunió “era prou important per ser-hi” i ha afegit que “ara el tren ja ha passat de llarg”. El grup del PSC ha votat en contra la moció de PxC.

La portaveu de CiU al consistori, Anna Erra, ha assenyalat que “és important que PxC signi el manifest” i ha afegit que “com a equip de govern responsable volem la pau social, objectiu principal de la ciutat”. A més, la regidora ha anunciat que “a partir d’ara fem punt i ratlla als episodis de violència que de cap manera volem que es repeteixin a la ciutat”.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha lamentat l’anunci de la CUP de sortir de l’acord signat si hi entrava la PxC i, en aquest sentit, ha assenyalat que “ningú té dret a excloure els altres grups sobre la seva acció i la seva representació”. Per Vila d’Abadal, també calia que la CUP fos al manifest.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic sobre el ple d’avui

l Ple Municipal de Vic aprova nomenar vigatà il·lustre
Joan Riera i Rius i cronista oficial de la ciutat Josep M. Solà i Sala

L’Ajuntament de Vic ha celebrat avui el Ple Municipal ordinari del mes de maig. S’han adoptat els següent acords:

S’ha iniciat l’expedient per nomenar vigatà il·lustre Joan Riera i Rius (1919-1992), persona que va destacar per la seva gran implicació en la ciutat en els àmbits social, cultural i esportiu i també per la seva gran vocació per ajudar sempre als més desfavorits. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha volgut posar de relleu que les trajectòries de Riera i Rius i de Solà i Salà són tant exemplars ‘que ens honoren i ens fan grans’ com a vigatans. El regidor Toni Serrat ha explicat, a més a més, que Riera i Rius ‘és el símbol de ciutadà compromès’ i de persona que va exercir ‘el voluntariat responsable’ que podríem estendre ‘a desenes de vigatans anònims que van treballar per la reconstrucció del nostre país després de la Guerra Civil’. Amb el reconeixement a Riera i Rius ‘també fem un homenatge a un tarannà i a una manera de ser de molts vigatans’, ha afegit el regidor.

Joan Riera Rius va implicar-se en moltes i diverses accions potser la més coneguda de les quals és la construcció d’habitatges assequibles i amb facilitats de pagament, conegudes com a ‘cases estil Riera’, moltes d’elles a la zona de l’Estadi i que superen el centenar a la ciutat de Vic però que també es van estendre a poblacions veïnes com Manlleu. Va ser una iniciativa que va possibilitar l’accés a la propietat de moltes famílies treballadores que no tenien masses recursos econòmics. Riera Rius també va participar en una part del finançament de les piscines de l’Estadi que es va inaugurar el 1960. També es va encarregar de la construcció de la residència dels Saits destinada a acollir persones grans amb necessitats d’atencions especials i amb dificultats econòmiques. Als inicis dels 70 també va implicar-se en la constitució de l’Associació Sant Tomàs, dedicada a les persones amb discapacitat mental. A l’Agrupació de Sords Muts de Vic i comarca els cedí l’any 1970 un local al carrer de la Riera per tal que hi poguessin establir la seva seu, sense haver de pagar res de lloguer i, a la seva mort, els va cedir la propietat del local. Durant 13 anys, Joan Riera Rius va ocupar el càrrec de vicepresident del Patronat de la Fundació Gallifa amb una clara finalitat social i benèfica a les persones més necessitades. El convent de les Sagramentàries de Vic també va rebre ajut de Riera. Igualment, va ser el director de Càritas entre el 1955 i el 1971. En definitiva, Riera i Rius era una persona que no tenia mai un no per a les persones més necessitades i que va treballar tota la seva vida per cobrir una faceta, la dels serveis socials, que en aquell moment no estaven regits per l’administració pública.

La ciutat de Vic ha tinguts dos cronistes (que estiguin documentats) al llarg de la història: el Dr. Joaquim Salarich Verdaguer (1878), metge, divulgador científic i historiador; i el Sr. Josep Serra i Campdelacreu, poeta, arqueòleg, historiador i arxiver. Ha estat en aquest Ple Municipal on s’ha acordat nomenar cronista oficial de la ciutat a Josep M. Solà Sala, que ha estat present al Ple d’avui. Va néixer a Vic el 5 d’agost de 1929 i sempre ha estat vinculat al món periodístic treballant a diferents mitjans de comunicació de la capital d’Osona com Ràdio Vic, Ausona, Osona Comarca i La Marxa però també a TVE, on hi va treballar un temps a Madrid com a guionista. En aquests mitjans ha publicat nombrosos articles sobre la vida quotidiana a la ciutat, sobre vigatans i vigatanes i sobre carrers i altres indrets que han fet possible que hi hagi una història viva del darrer mig segle.

Solà i Sala també es conegut per ser la veu la Cavalcada de Reis de Vic durant 60 anys, del 1947 fins el 2008 i així mateix s’ha implicat profundament amb el Mercat del Ram i la Festa Major així com amb els Focs de Sant Joan. Així mateix ha publicat diferents llibres com La Llonganissa de Vic, entre molts d’altres. L’alcalde de la ciutat ha volgut posar de relleu la tasca de Solà i Sala com a persona que ha fet estimar ‘la nostra població, la nostra llengua i la nostra cultura’.

Un altre dels punts que s’ha aprovat avui, en aquest cas per unanimitat, ha estat donar suport a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) perquè la Unió Europea garanteixi el manteniment de la ciutadania europea als ciutadans d’un nou estat sorgit per un procés de secessió d’un territori d’un estat membre. És una proposta de legislació que fan 1 milió de ciutadans europeus a la Comissió Europea. Les signatures han de provenir, com a mínim, de set estats de la UE amb un nombre mínim de signatures de cadascun d’aquests estats. En cap cas es pot demanar una modificació dels Tractats de la Unió Europea sinó generar nova legislació. Aquesta Iniciativa Ciutadana Europea va ser presentada l’1 d’abril pel Sr. Joan Carretero i abans del 31 de maig la Comissió Europea s’ha de posicionar sobre si l’admet a tràmit o no.

El ple d’avui també ha nomenat a Joan López i Carol representant de l’Ajuntament al Patronat de la Fundació Privada Orfeó Vigatà – Trinitaris.

S’ha aprovat el conveni entre l’Ajuntament de Vic i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya per a la prestació del servei Punt de Trobada a la comarca d’Osona fins el 31 de desembre de 2012 i amb possibilitat de pròrroga fins a un màxim de 4 anys. A la vegada, el conveni també inclou l’aportació econòmica per part del departament amb un valor de 81.768,96 €.

S’aprova prorrogar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i la Generalitat de Catalunya per la gestió de l’Oficina Jove d’Osona fins el desembre de 2012.

L’Ajuntament de Vic cedeix dos espais municipals, dins el recinte firal El Sucre, per ubicar-hi les dependències del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg del ple també s’ha donat compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2011 de l’Institut Municipal d’Esports i del que fins aleshores era Institut Municipal de Promoció i Economia. El primer amb un romanent de tresoreria de 185.328,59€; i el segon de -25.916,48€.

El ple d’avui també s’ha acordat aprovar la nova tarifa de l’aigua amb un increment del 2,23%. En aquest cas, ha estat l’empresa concessionària Aigües Vic qui es veu obligada a augmentar el nou cànon a pagar a l’Agència Catalana de l’Aigua.

També s’ha acceptat la subvenció d’1.107.151€ que ha concedit el Consell Català de l’Esport per a l’actuació “Circuit d’Osona” que ja s’havia anunciat en passats plens.

Vic s’ha adherit a la Declaració de Vic pel compromís local envers Rio+20: cap al bon govern ambiental i l’economia verda. Aquesta Declaració va sorgir de l’Assemblea General de Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada a Vic el passat 22 de febrer de 2012.

El darrer punt del ple d’avui ha aprovat una revisió anual el padró d’habitants de Vic. A dia 1 de gener de 2012, la ciutat de Vic tenia 41.196 habitants.

Mocions:

A/ MOCIÓ DE PxC EN RELACIÓ AL MANIFEST D’AQUEST AJUNTAMENT CONTRA LA VIOLÈNCIA. Ha estat aprovada pels vots a favor de CiU, ERC i PxC; en contra hi ha votat SI, PSC i CUP; i finalment, s’ha abstingut ICV. A partir d’aquesta moció, el portaveu de PxC, Josep Anglada, s’ha sumat al Manifest signat per tots els partits del consistori el passat dia 25 d’abril. Destacar que la CUP, que havia signat en el seu moment el document, ha fet constar en l’acta del Ple Municipal que retirava la seva signatura perquè PxC l’havia signat.

B/ MOCIÓ DE LA CUP PER L’AMPLIACIÓ DELS ESPAIS D’INFORMACIÓ CIUTADANA AL CARRER. El text manifesta la necessitat que té la ciutat de Vic de poder disposar de més espais d’informació ciutadana al carrer, tenint en compte que Vic compta amb més de 300 entitats amb molta activitat que requereix difusió. L’Ajuntament de Vic, a inicis d’aquest any 2012, va engegar una campanya per treure aquells cartells en llocs que estan regulats per l’Ordenança Municipal i s’apel·lava a que la ciutat ja disposava d’espais per aquest ús. Davant d’aquest tema la moció recull que es faci un estudi de les necessitats de cartelleres que requereix cada barri per tal de poder garantir la correcte difusió de les activitats. Un altre dels punts que inclou la moció és aplicar una moratòria a les sancions per aquesta qüestió. Aquesta moció s’ha aprovat per unanimitat, però s’ha eliminant la part sancionadora, fins que la ciutat de Vic disposi de l’estudi que es demana.

C/ MOCIÓ DE PSC RESPECTE LES ESCOLES BRESSOL. La moció ha estat votada a favor per tots els grups polítics, excepte PxC que s’ha abstingut. El PSC de Vic ha presentat aquesta moció que vol prendre accions davant les retallades pressupostàries per part de la Generalitat a les Escoles Bressol Municipals. En primer lloc es vol donar suport a la iniciativa de recollida de signatures impulsada per la coordinadora d’escoles bressol municipals d’Osona, per tal que el govern no retalli els ajuts. Un altre dels punts és demanar al govern de la Generalitat que doti els recursos necessaris, d’acord amb la Llei d’Educació de Catalunya, per a mantenir les actuals escoles bressol; instar el Govern de la Generalitat a que doti fins a 1.600€ a la bestreta de 1.300€ anunciada per la conselleria d’Ensenyament pel curs 2011-12 i mantenir aquest mateix import pels cursos següents. La moció s’ha aprovat sempre i quan també es reclami al govern de l’estat més aportacions econòmiques al respecte.

D/ MOCIÓ D’ICV-EUIA PER SUSPENDRE CAUTELARMENT L’ANY 2012 LA LIQUIDACIÓ DE LES PLUSVÀLUES ALS AFECTATS PER PROCESOS DE DESNONAMENT D’HABITATGES DE PRIMERA RESIDÈNCIA. La moció s’ha aprovat per unanimitat. El document recull que els afectats per desnonament no hagin de pagar la plusvàlua, l’impost municipal per la venda d’un habitatge.

La CUP ha entrat dues mocions per URGÈNCIA però només se n’ha acceptat una.

E/MOCIÓ DE LA CUP DE RECOLZAMENT A LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR PER LA REGULACIÓ DE LA DACIÓ EN PAGAMENT, DE PARALITZACIÓ DELS DENONAMENTS I DE LLOGUER SOCIAL A PROPOSTA DE LA COMISSIÓ IMPULSORA DE LA ILP. Aprovada amb el vot de tots els partits del consistori, excepte PxC que s’ha abstingut. La moció acorda que es doni suport a la recollida de signatures que faci possible la discussió parlamentària d’una reforma de la Llei, a través d’una Iniciativa Legislativa Popular, i també facilitar el procés de recollida d’aquestes signatures de les persones i entitats del municipi.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 748 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't