EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Redueixen l’olor i el mal gust de l’aigua de Torelló barrejant la de la potabilitzadora amb la dels pous

També hi posen carbó vegetal en pols, a part que les pluges s’han endut l’alga que el provocava

El 9 Nou
26/05/2016

L’olor i el mal gust de l’aigua de l’aixeta que notaven els veïns de Torelló els darrers dies, des de l’entrada en funcionament de la potabilitzadora d’Osona nord, s’ha minimitzat. L’empresa que gestiona l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP), Aigües d’Osona, i Sorea, que s’encarrega del servei d’aigües de Torelló, han pres mesures per fer-ho. Miquel Codina, gerent d’Aigües d’Osona, explica que una mesura que s’ha pres és barrejar l’aigua que passa per la potabilitzadora amb la dels pous de captació. Afirma que “va ser un error no fer-ho des del principi, quan es va posar en marxa” la planta. Els canvis en el gust els havien notat al 30% de les llars del municipi, que rebien l’aigua del dipòsit de Puigroví i que es concentraven sobretot al barri de Montserrat. Ara, es distribueix l’aigua dels pous i la de l’ETAP barrejada a tots els domicilis.

Una altra mesura és que s’ha dosificat carbó vegetal en pols. Això permet “no eliminar però sí millorar” l’olor i el gust que provoca la presència d’una microalga, anomenada geosmina, que és més terrós. Segons Codina, això ja es fa en altres punts d’Osona sud, a Vic i Manlleu, on habitualment a la primavera també es nota el gust de l’alga. El gerent d’Aigües d’Osona recorda que des de l’any 1999 l’aigua del Ter “ha millorat” i això ha fet que es formin aquestes microalgues que són un indicador de qualitat. Se solen formar quan comença a fer calor i hi ha poca aigua, però provoquen les pudors i el mal gust. Codina apunta que per diversos motius “ara feia dos anys que no es notava” i a Torelló “ha sortit de nou i va agafar per sorpresa”. Un altre factor que ha ajudat a millorar les molèsties de la microalga han estat les pluges dels darrers dies, que han fet augmentar els cabals. Així, s’ha passat d’un índex d’entre 80 i 90 nanograms de geosmina als 10 que s’han registrat aquesta setmana.

D’altra banda, des de la plataforma Volem l’aigua clara, neta i nostra han emès un comunicat en què demanen explicacions a l’Ajuntament de Torelló sobre els controls i les normatives que segueix l’aigua que arriba a les cases o la diferència del preu de la que surt dels pous amb la de la potabilitzadora.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't