EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Refutant el perjudici

La resident de psiquiatria del CHV Elisabet Tasa publica un estudi pioner a l’Estat que demostra que les persones amb trastorn mental sever són més receptores de violència en la parella

El desconeixement en general de la societat i els perjudicis i estigmes vinculats a les persones amb trastorns de salut mental que ha recollit, amplificat i consolidat el món de la ficció i fins i tot els mitjans de comunicació han provocat que històricament s’associés aquest col·lectiu a generadors d’actes violents. Sense una base científica que demostri que els problemes de salut mental siguin l’únic detonant de comportaments agressius, la resident de psiquiatria del Consorci Hospitalari de Vic, la doctora Elisabet Tasa, sí que va observar a través de l’atenció clínica que els pacients amb malaltia mental severa “molt freqüentment són víctimes de situacions de violència en l’àmbit de la parella”. A partir d’aquesta hipòtesi, i amb la tutoria i el suport de la psiquiatra del CHV, la doctora Maria José Álvarez –que fa més d’una dècada que desenvolupa el seu projecte de recerca sobre trauma i trastorn mental greu–, l’equip del qual també hi participen professionals d’epidemiologia i residents de cursos inferiors es va posar a treballar per confirmar o refutar la percepció.

A partir d’una base de dades amb un centenar de pacients d’Osona recollida per la doctora Álvarez l’any 2008, i que analitzava la influència de diversos factors d’estrès en la malaltia mental, es van separar quatre ítems del qüestionari vinculats amb la violència: la física, la sexual, la psicològica i la global. “Vam detectar que les prevalences d’haver patit aquest tipus d’abús entre persones amb trastorn mental greu eren molt altes si les comparàvem amb les dades de la població en general que facilita l’OMS”. De les conclusions també crida l’atenció el fet que “les dones reportaven més episodis de violència que els homes en l’àmbit de la parella”, remarca Tasa, que a banda de psiquiatra és especialista en estudis de gènere. En aquest sentit, la doctora Álvarez fa autocrítica i apunta que els psiquiatres “tenim feina a fer”, ja que moltes vegades “la credibilitat d’una persona amb problemes de salut mental és menor, agafem com a interlocutor la parella i potser estem davant d’un maltractador”. Per corregir aquesta possible errada Álvarez remarca la importància “d’escoltar el pacient i preguntar, perquè sovint allò que no es pregunta no s’explica i per tant no existeix”.
L’estudi s’ha recollit en un article que després de passar les verificacions corresponents per part del món científic ha estat publicat aquest juliol a la prestigiosa revista americana The Journal of Nervous and Mental Disease. L’article és pioner a l’Estat espanyol ja que fins ara no hi havia publicacions científiques que abordessin el lligam entre les persones amb trastorn mental sever i la violència en la parella.

En els últims anys, la línia d’investigació iniciada per la doctora Álvarez sobre trauma i trastorns mentals ha estat productiva, arribant a publicar diversos articles en destacades revistes. The Journal of Nervous and Mental Disease ha recollit recentment una altra publicació d’Álvarez “que tracta el trauma infantil, el trastorn mental sever i el suïcidi”.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 155 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't