EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ripoll i Campdevànol poden tornar a fer servir aigua de l’aixeta per beure i cuinar

Les pluges i les mesures aplicades per la companyia han rebaixat els nivells d’arsènic


09/08/2022
Ripoll

Els veïns de Ripoll i Campdevànol ja poden tornar a fer servir aigua de l’aixeta per beure i cuinar. Segons acaba d’informar l’Ajuntament del primer municipi, les pluges dels últims dies i les mesures aplicades per la companyia Somasrsa han fet baixar els nivells d’arsènic i l’aigua es pot utilitzar novament per al consum de boca.

Tal com detallava l’edició en paper d’EL 9 NOU de divendres, la sequera que afecta Catalunya i, en el cas del Ripollès, la disminució del cabal del riu Freser, va comportar que a finals de juliol augmentés la presència d’arsènic en l’aigua que arriba a Ripoll i Campdevànol. Tots dos municipis comparteixen la captació de la deu de Corones, d’on provenen tres quartes parts de l’aigua que consumeixen, però amb l’episodi de sequera es va passar a tibar en major mesura directament del riu, molt perjudicat per la falta de pluges.

L’OMS va establir l’any 1993 que la concentració màxima d’arsènic en l’aigua de consum humà pot ser de 10 micrograms per litre, encara que fins aleshores s’havia xifrat en 50. Un reial decret de l’any 2003 establia aquesta cota també a Catalunya i la resta de l’Estat. Les últimes setmanes, a Ripoll i Campdev`anol s’ha arribat a registres de 18, 12, 15… micrograms per litre. A banda de l’acció dels ruixats, Somasrsa ha treballat en diferents mesures i es planteja incorporar filtres que redueixin l’arsènic a l’estació potabilitzadora del barri de la Creu de Campdevànol.

Aquesta és la primera vegada que Campdevànol i Ripoll tenen problemes amb la concentració d’aquest mineral a l’aigua, però altres pobles de la comarca com Ribes de Freser, Ventolà o Setcases ja n’han patit durant l’última dècada i mitja. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, explica que “és una problemàtica recorrent al massís del Puigmal i per això alguns d’aquests indrets ja tenen filtres per l’arsènic”. De fet, l’arsènic és habitual i fins i tot “hi havia hagut mines d’extracció a Dòrria i Pardines”, explica un Munell que és físic de professió i per tant també va estudiar química durant els primers anys de carrera.

Una de les primeres conseqüències en la restricció de l’ús de boca de l’aigua corrent va ser que alguns supermercats esgotessin les existències de garrafes i ampolles, sobretot divendres de fa dues setmanes, el primer dia en què es va advertir la població. A partir de llavors aquests establiments comercials van multiplicar les partides d’aigua.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't