EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

S’estanca el nombre de malalts ingressats a Osona pel coronavirus

L’alta incidència a Torelló o Tona ha fet repuntar els indicadors de la comarca. Les autoritats sanitàries demanen seny per evitar una nova onada tenint els hospitals encara massa plens

Osona va tornar a superar el centenar de pacients ingressats a causa de la Covid-19 les dues primeres setmanes de novembre. Després, el nombre de malalts va baixar relativament ràpid i al cap d’un mes en constaven 45, menys de la meitat, repartits entre l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu. L’esperança era anar mantenint el mateix patró i que el descens no s’aturés, però entre finals de desembre i aquest febrer la xifra ha quedat estancada al voltant de la cinquantena, amb lleugeres variacions setmanals de com a màxim deu amunt o deu avall. Això certifica que la tercera onada de la pandèmia no es va notar als centres sanitaris osonencs, una bona notícia, però també suposa un punt de partida perillós ara que tornen a pujar els casos de Covid-19.

Tal com destaca Rosa Maria Morral, directora assistencial del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), “en cas d’una quarta onada, que esperem que no arribi, no és el mateix començar amb l’UCI i les plantes d’hospitalització gairebé buides que com estem actualment”. Segons l’última actualització, entre l’Hospital Universitari i el de la Santa Creu ara mateix hi ha ingressades 56 persones amb Covid-19, 15 de les quals a cures intensives. Pel que fa a la resta d’indicadors, la comarca manté una tendència negativa i en set dies el risc de rebrot ha passat de 562 a 706 punts. Preocupen especialment Torelló, amb grups confinats a més de la meitat d’escoles; Sant Pere i Tona, mentre que Manlleu ha millorat una mica i la velocitat de propagació (0,89) hi ha tornat a baixar per sota d’1. A sobre un mapa també apareixerien pintats en vermell Sant Bartomeu del Grau i Tavèrnoles, on últimament s’han disparat les dades després de registrar 12 i 8 casos de coronavirus en dues setmanes.

Al Ripollès, en canvi, baixen tant el risc de rebrot com el ritme de transmissió

Tot aquest panorama contrasta amb la radiografia del Ripollès. Malgrat que a l’Hospital de Campdevànol s’hi està atenent cinc pacients amb infecció activa i set que es recuperen dels efectes de la malaltia, el ritme de transmissió del SARS-CoV-2 a la comarca ha disminuït fins a 0,48 i el risc de rebrot (155) la col·loca entre les deu en situació més confortable de tot Catalunya.

Amb l’objectiu de passar pàgina com més aviat millor, en paral·lel a la monitorització de dades i la definició de mesures continua avançant la vacunació dels col·lectius essencials i més vulnerables, i ja és un fet que les dades de mortalitat actuals queden molt per sota de les de la primera onada de la pandèmia. Això demostra que s’ha avançat en el tractament dels pacients, i Morral també explica que durant tot aquest temps la gravetat dels quadres clínics no ha empitjorat per molt que circulin diverses soques del virus. Actualment l’Hospital de Vic compta amb 12 llits a cures intensives i 10 més habilitats per a semicrítics a la tercera planta. Del volum de consultes que atenen cada dia al servei d’urgències, un 15% són per sospita de Covid.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 517 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't