Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Set explotacions d’Osona reben un premi Vaca d’Or

L’assemblea de la Fefric ha fet públics els premis, ja que no es farà cap acte

L’assemblea general de la Fefric (Federació Frisona de Catalunya), que va tenir lloc divendres passat, ha fet públic els premis Vaca d’Or d’aquest any, tot i que no es farà cap acte per lliurar-los a causa de les restriccions per la Covid-19. En aquesta edició, entre les 20 explotacions premiades n’hi ha 7 d’Osona, que són les que any rere any ja formen part d’aquesta llista. El líder és Ramaderia Aníbal, SL, seguit de Ramaderia Thos, SL, que l’any passat van quedar en segon i primer lloc, respectivament. En tercer lloc, com l’any passat, hi ha el Mas Isern, de Vic, amb una puntuació d’1,365. Can Barrina, de Santa Cecília de Voltregà està al cinquè lloc amb 1,326 de puntuació. En el vuitè lloc se situa La Cavalleria, de Manlleu, amb 1,238 de puntuació; en novè lloc, la SAT Vilatortella 544 Cat, de Gurb (1,225); en desè lloc hi ha el Murucuc, també de Gurb (1,145); en el 12è, El Campgran (1,137), de Manlleu, i tanca la llista, en el número 20, L’Homet (0,838), dels Hostalets de Balenyà.

Aquests guardons es donen a les 20 millors explotacions de Catalunya segons una classificació única que engloba els índexs dels indicadors de producció, genètica i morfologia. Des del 2018 que es fa amb una nova fórmula de càlcul. L’índex de producció es basa en un índex tècnic econòmic (IF) que elabora cada any la Fefric segons les dades del control lleter de l’últim any i té en compte la quantitat i qualitat de la llet produïda per vaca a cada explotació.

L’índex de genètica és l’anomenat ICO, que elabora Conafe a tot l’Estat i des de Fefric es fa el rànquing de Catalunya. És una combinació dels índexs genètics compostos de producció (51%), morfologia (23%) i funcionalitat (26%). L’índex de morfologia es basa en 16 caràcters descriptius de quatre regions de la vaca (estructura i capacitat, estructura lletera, braguer i potes i peus) i sobre això es valora.
Segons el control lleter de la Fefric d’aquest 2020, 10 granges de la comarca estan entre les més productives d’Osona i l’Associació Frisona d’Osona (AFO) és la tercera de les set que hi ha a Catalunya amb l’índex econòmic més alt.

L’AFO impulsa un assessorament en genòmica
L’Associació Frisona d’Osona (AFO) està impulsant un servei d’assessorament en genòmica que ja estan fent servir explotacions com la de Can Barrina, de Santa Cecília de Voltregà. La millora de la qualitat dels animals és vital per obtenir un millor impacte econòmic en les granges. Així, Jordi Galián, que és veterinari i tècnic habilitat per Conafe per al servei d’acoblaments, explica que la genòmica “és una eina que permet prendre decisions amb temps. S’aplicava molt als toros, però es pot usar per a les vaques i donar-los valor. Fent una anàlisi prèvia i ajustant els acoblaments es poden reproduir menys animals per obtenir la “reposició que es necessita i amb un resultat de més qualitat. Només s’ha de triar bé els que reproduïm”.
Aquesta tècnica se suma a les ja aplicades per millorar la morfologia i la producció de les vaques. Aquest servei d’assessorament, segons explica Rita Casals, de la Fefric, es facilita a totes les granges “facin o no genòmica”, però s’informa dels avantatges del genotipat, de la fiabilitat de les dades de la vedella quan neix perquè se serveix tant per decidir si es quedarà com a recria com per rendibilitzar els acoblaments que es facin. Els resultats es poden veure, si s’ha fet una bona selecció i seguiment, ja en un any i mig.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't