La presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, Laia Marsal, va passar divendres pel programa ‘… i bona lletra’ d’EL 9 TV. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Infermeria, el 12 de maig, va fer un repàs al moment que viu el col·lectiu, encara amb moltes de les demandes pendents de resoldre i que de desembre de 2023 a gener de 2024 les va portar a una vaga.
Entre altres coses, Marsal va citar el reconeixement professional del cos d’infermeria, que tot i que des de 2010 correspon a estudis de grau, “davant de les administracions se’ns considera encara diplomades”, amb tot el que això implica, per exemple, a l’hora d’accedir a determinades promocions i càrrecs dins de la professió, a més de salaris més baixos.
Infermeres de Catalunya va ser un dels sindicats que va liderar les mobiltizacions. “S’ha mogut alguna cosa, i ara estem pendents de la segona reunió amb el Departament” per anar avançant en els compomisos adquirits per la Generalitat, que en part -com per exemple en el nou reconeixement oficial de la professió- també impliquen el govern espanyol.
En el transcurs de l’entrevista, Laia Marsal també va reivindicar la necessitat de revisar les ràtios, alleugerir les càrregues de feina i destinar més recursos a l’atenció primària, ja que una millor aternció en aquest primer nivell pot evitar visites hospitalàries que acaben contribuint al col·lapse del sistema.
La presidenta d’Infermeres de Catalunya considera que a Catalunya les professionals estan sortint “molt ben preparades” de les universitats però que la precaritetat laboral que pateix el sector fa que encara hi hagi infermeres que acaben marxant a treballar a l’estranger o que deixen la professió.
En el que s’avança, de mica en mica, és en la incorporació de més homes a la professió d’nfermeria, tot i que actualment “la proporció encara és de 80 a 20”, diu.
{{ comment.text }}