EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Aplanar el camí per anar a l’escola

Guillem Colomer i Marc Autonell creen una ONG per construir centres educatius al Marroc

Alguns nens i nenes de la zona de l’alt Atlas, al Marroc, tenen dues hores de camí per arribar fins a l’escola. Guillem Colomer, de Sant Vicenç, i Marc Autonell, de Torelló, van descobrir la zona en un viatge el 2015 acompanyats d’un guia, l’Abdoul. L’any següent hi van tornar i van crear l’ONG Dibuixa un camí per anar a l’escola a l’Atlas (Marroc). Des de llavors tenen com a objectiu principal construir, rehabilitar o adequar espais per convertir-los en escoles en els pobles en què no n’hi ha. Però el camí no és fàcil. Des del 2016 i fins ara participen en diferents esdeveniments com el Mercat Medieval de Vic o el Mercat del Trasto de Torelló per recollir diners que serviran per a la construcció dels centres. Colomer explica que “allà amb pocs mitjans pots fer molt” i que per fer una escola, per exemple, necessiten uns 4.000 euros. Tot i això, els van recollint de mica en mica i creuen que d’aquí a un any o un any i mig podran començar a construir el primer centre. Ara estan valorant en quina població de la Vall de M’gouna la ubiquen elaborant un estudi de la situació amb la complicitat de les autoritats i la gent del poble, expliquen.

De moment, aquest estiu han fet arribar material escolar al poblat de Tichki, al nord de Kelaat M’gouna, a la serralada de l’alt Atlas, per a la trentena de nens i nenes del municipi. Són els primers fruits, “una acció simbòlica”, que dona l’ONG i que han estat molt ben rebuts per part de la població de la zona. “En veure que ve gent a ajudar-los es queden molt sorpresos”, asseguren. Es tracta d’una zona poc turística.

Els impulsors del projecte comenten que treballen conjuntament amb el guia que van conèixer en la primera visita i que és qui els fa d’enllaç i els ajuda en els tràmits al Marroc, i que també han conegut mestres. Des del 2015 cada any han anat a la zona, de difícil accés i situada a uns 2.300 metres d’altitud. Segons expliquen, van detectar que molts poblats tenen greus problemes de pobresa i de falta d’educació, per la qual cosa van plantejar la necessitat que els infants tinguessin un espai digne per estudiar.

Segons expliquen, es tracta d’una zona molt seca però que viu a base de l’agricultura, que es concentra al costat del riu on poden cultivar “per sobreviure”. En les seves estades els de la Vall del Ges també han corroborat que allà els falta atenció sanitària. Per aquest motiu volen intentar incorporar un metge a l’equip. De fet, des que van començar de mica en mica tenen més voluntaris que els ajuden i estan oberts a incorporar gent que s’hi vulgui involucrar, per treballar des de Catalunya o per anar al Marroc, per portar material o a fer altres tasques. “Com més siguem, millor”, diuen.

LA PREGUNTA

La conducta de Puigdemont, com diu el conseller d’Interior, va ser “impròpia”?

En aquesta enquesta han votat 417 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't