L’empresa que explota l’abocador de runa és Restauracions Ambientals Catalanes, SL, amb seu social a l’Ajuntament de Seva, que hi participa amb un 20%. Ha estat al mateix temps el mateix ajuntament qui aquesta setmana ha fet aturar l’activitat a instàncies d’una ordre que van rebre a finals de la setmana passada per part de l’Agència Catalana de Residus requerint la paralització immediata de l’antiga pedrera.
La decisió es referma en recomanacions de tècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i d’una empresa d’enginyeria que fan el seguiment de les obres que es van dur a terme a la C-17. Entre l’agost i el desembre passats, la Generalitat va invertir 1,2 milions per reasfaltar aquest tram de mig quilòmetre que queda sota la pedrera i millorar-ne el drenatge i el mur de contenció. Els tècnics no han establert per ara una relació causa-efecte entre l’activitat i les irregularitats que apareixen sovint a l’asfalt, que està sobre un terraplè, però consideren que l’antiga pedrera “no ajuda” al bon manteniment de la carretera, segons fonts de Territori.
Les mateixes fonts asseguren que la proposta dels tècnics és de “tancar” l’abocador, encara que tant l’alcalde de Seva, Xavier Rierola, com el director general de l’empresa, Jordi Cornadó, asseguren que la mesura només és temporal. “No crec que duri massa”, sosté Cornadó, mentre els tècnics prenen mostres, motiu pel qual s’ha optat per aturar el trànsit de camions. “Sobre el terreny es fan comprovacions”, apunta Rierola, perquè l’antiga pedrera “ningú no sap si té a veure” amb els problemes que presenta la carretera.
Aquest nou episodi de la problemàtica amb les pedreres de Seva arriba just un any després que esclatés un conflicte quan Restauracions Ambientals Catalanes va demanar una ampliació de l’activitat per transformar part de la runa que li arriba en un subproducte per a la construcció. Les protestes dels 400 veïns de les urbanitzacions del Pinós i Can Garriga, que hi ha a tocar, van portar l’Ajuntament a paralitzar el projecte.
Restauracions Ambientals Catalanes es va crear fa 15 anys, en el sisè dels vuit mandats de Josep Palmarola a l’alcaldia, per reomplir el buit deixat a la muntanya per les extraccions de roca calcària del Pinós i de Sant Antoni, que acabarien unides ocupant una superfície d’unes 10 hectàrees. L’empresa només podia admetre residus procedents de la construcció, però els veïns posen en dubte que sigui així. “Hi ha gavines que entren a menjar”, assegura Juanma Carrasco, un dels membres de Stop Pedreres Osona Sud i veí de Can Garriga. Des que es va crear aquesta plataforma, a l’entorn de la planta “han posat tanques perquè no hi puguem entrar” a veure el que s’hi aboca.
Al ritme actual, d’unes set o vuit mil tones anuals, l’abocador de runa podria quedar ple en uns tres anys, motiu pel qual es volia allargar-li la vida útil transformant part del material que li arribava. A l’espera del que decideixi el Departament de Territori i Sostenibilitat sobre el seu futur, un hipotètic tancament tampoc no podria ser de forma immediata perquè caldria segellar amb terra natural tots els materials abocats que ara queden en superfície. “Farem el que ens diguin”, assegura l’alcalde.
Aturen l’abocador de runa del Pinós
La Generalitat paralitza l’activitat a l’antiga pedrera pel seu possible impacte sobre els bonys apareguts a la C-17
Notícies relacionades
{{ comment.text }}