Un centenar; aquesta és l’elevada xifra de noves trampes-collarí per tractar la processionària que Jordi Senmartí assegura haver instal·lat des de l’empresa osonenca Senplag aquesta temporada arreu d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès, així com en d’altres indrets del territori amb menys incidència, com ara el Maresme.
Aquestes se sumen a les trampes ja instal·lades en altres campanyes que, tal com explica Senmartí, poden revisar-se i aprofitar-se durant tres o quatre anys més després de la seva instal·lació.
La presència abundant d’aquesta espècie d’erugues a les nostres comarques es deu principalment a l’arbrat: la processionària del pi es decanta per tipologies com el pi roig, el pi blanc i la pinassa, molt presents en aquest territori.
Camprodon és un dels municipis que compten amb el servei de seguiment i tractament de plagues de Senplag, que ja fa temps que hi realitza actuacions a l’arbrat urbà de Font-rubí. Preguntat pel procés de monitoratge de la processionària al llarg de tota una campanya, des del diagnòstic de la plaga i fins al seu tractament, Senmartí explica que el seguiment es pot dividir en diferents fases, segons l’època de l’any i el cicle biològic de les mateixes erugues.
Si es parteix del mes de juny, i fins al mes d’agost, les actuacions se centren principalment en el monitoratge de les trampes de feromones de captura d’adults, que permeten determinar el volum de vol de les arnes i pronosticar la seva trajectòria. Segons les dades facilitades per l’empresa, entre els mesos de juny i setembre de la temporada de 2023 a Camprodon es van fer al voltant de 170 captures en diversos carrers de la urbanització de Font-rubí, especialment al carrer Pi Solitari, on se’n van capturar prop de la meitat.
Un cop arriba la tardor, es procedeix al control de la presència de bosses hivernals de processionària del pi en l’arbrat públic. És en aquest punt en què en alguns casos es porten a terme tractaments de polvorització amb productes de baix risc a les copes dels pins, per tal de reduir el volum de la plaga i evitar les processons que es produeixen entre finals d’hivern i principis de primavera.
En la darrera etapa es col·loquen les trampes-collarí al voltant del tronc dels arbres més propers a la via pública, que, tal com descriuen les dades de Senplag, permeten capturar les erugues quan descendeixen de les copes en processó. Senmartí detalla que, tot i que sol ser entre els mesos de gener i abril, hi ha campanyes com l’actual en què aquest descens varia a causa de les altes temperatures.
Si ens remetem de nou a les dades, al llarg dels mesos de gener i febrer de 2024 s’han arribat a capturar fins a vuit processons en diferents carrers de la urbanització de Font-rubí.
{{ comment.text }}