EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Campdevànol demana que s’aixequi la restricció d’aigua de boca per arsènic

L’alcalde vol que el Departament de Salut doni el permís “amb urgència” per poder beure i cuinar amb l’aigua d’aixeta

L’Ajuntament de Campdevànol, al Ripollès, demana al Departament de Salut que aixequi la restricció de l’aigua de boca activada el 19 de febrer juntament amb Ripoll. “Portem deu dies amb el nivell adequat” i res fa preveure que pugui empitjorar, afirma el batlle, Oriol Lázaro, entre altres coses perquè els aqüífers han millorat amb la pluja i neu dels últims dies.

El consistori, seguint les indicacions de la conselleria, va recomanar no beure ni cuinar amb aigua de l’aixeta per l’elevat nivell d’arsènic que hi havia, superior als 10 ug/l de límit. Lázaro considera que l’Ajuntament de Ripoll i l’empresa municipal gestora de la potabilitzadora, Somarsa, “no han fet el seguiment” que tocava per un tema que afecta més de 14.000 persones.

L’última analítica feta, segons l’Ajuntament, és d’aquest dilluns i també era favorable com les tres anteriors que s’han fet. Concretament, aquesta última quantifica el nivell d’arsènic a 7,9 ug/l i des de Somasrsa es diu que el Departament de Salut no ha donat el vistiplau per aixecar la restricció.

Per l’alcalde, els dies passen mentre l’aigua ja es podria consumir. “Això genera moltes incomoditats: tenim un hospital, una residència, una escola, comerços i empreses que han de fer servir aigua per a la seva activitat i totes les persones que viuen a Ripoll i Campdevànol que són 14.000″, afirma en una entrevista a l’ACN.

I afegeix que, de la mateixa manera que hi ha d’haver celeritat a l’hora d’avisar la població quan els nivells no són adequats, “també s’ha d’avisar quan ja es pot tornar a consumir” i durant tot aquest temps, remarca, els ciutadans estan pagant per un servei que no poden fer servir. Cal recordar que actualment l’aigua sí que es pot fer servir per dutxar-se, rentar els plats i la roba.

En aquest sentit, es queixa que s’està fent un “consum de plàstic exagerat” mentre que ja fa dies que els nivells d’arsènic són els adequats per beure i cuinar, diu. Es dona el cas, a més, que la Creu Roja ha de portar l’aigua embotellada a una vintena de persones vulnerables o amb problemes de mobilitat.

Descontents amb l’Ajuntament de Ripoll i Somasrsa

L’alcalde de Campdevànol denuncia que des de l’Ajuntament de Ripoll i l’empresa municipal Somasrsa no han fet el seguiment que tocava. “Demanem que agafin la responsabilitat” com a representants polítics que són, assenyala Lázaro, tot afegint que han hagut de “forçar” reunions perquè no tenien informació del que estava succeint.

“Sap greu perquè preguntes l’evolució a l’alcaldia de Ripoll i triguen més de 18 hores a respondre perquè no tenien la informació”, afirma. I assenyala l’alcaldessa i el regidor competent en aquest àmbit per “no preocupar-se del que estava passant”. Actualment, Somasrsa té el servei subcontractat a Aigües de Barcelona (Agbar).

Entre la població, la situació es viu amb resignació. La majoria dels veïns consultats aquest dimarts han assumit haver de comprar aigua embotellada amb normalitat. “Jo ja fa temps que ho vinc fent, cuino i bec aigua embotellada, no m’ha canviat res”, explica la Quimeta Prats que, reconeix, que per ella sola tampoc és el que gasta.

Qui també ho viu amb paciència és en Jordi, que ja té l’hàbit de comprar l’aigua. “Ho tenim assumit ja”, admet, tot i que està esperant que se solucioni “relativament aviat”. D’altres persones, en canvi, sí que se’n queixen més.“Fa tres setmanes que estem sense aigua i ni diuen res ni sabem res, i vinga a comprar aigua; no ens diuen res”, assenyala Martina Montes. Per ella, no poder beure aigua de l’aixeta és un inconvenient: “Pesa, tot el dia comprant aigua i no podem, perquè ja som grans”.

Millores en la planta potabilitzadora

Recentment, els Ajuntaments de Ripoll i Campdevànol i Somasrsa han aprovat el projecte de renovació i ampliació de l’estació de Tractament d’Aigua Potable i està previst que el següent pas sigui la licitació. “És una reforma imperativa, que s’ha de fer el més aviat possible perquè la planta està molt envellida”, conclou Lázaro. L’Ajuntament de Campdevànol assumeix el 25% de la despesa de manteniment i gestió de la planta.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 147 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't