La Diputació de Barcelona ha homenatjat aquest dimarts, 7 de novembre, 57 dones empresàries (pageses, ramaderes, elaboradores…) de la Xarxa de Productes de la Terra pel seu talent, esforç i compromís en la conservació del patrimoni agroalimentari local, donat que totes treballen en algun dels 55 productes singulars de la província. Sis són d’Odona.
Es tracta de varietats que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelades a una comarca o territori molt concret.
La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha lliurat les distincions en el marc del Gastronomic Forum Barcelona, on aquests dies participen diverses empreses de la Xarxa Productes de la Terra.
A Osona, les distingides són Conxita Morell, de Pastisseria Bruguer (Vic); Anna Codina, de Carnisseria Codina (Taradell); Gemma Prat, de Fussimanya (Tavèrnoles); Eva Carmona, d’El Circell (Gurb); i Emi Codinachs, de Banc de llavors de Roda de Ter.
La Xarxa Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat.
La Xarxa ofereix a les empreses membres formació i assessorament en l’àmbit de la gestió empresarial, processos productius, comercialització i distribució, i experiència turística.
Durant l’acte, la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha reivindicat la necessitat de «transitar el camí de la igualtat» cap a la coresponsabilitat d’homes i dones en l’àmbit personal i professional, i ha fet una crida a les dones homenatjades a «donar la mà i l’experiència a les dones més joves per tal de garantir el relleu generacional» de negocis tan tradicionals com els seus.
Les osonenques reconegudes
Conxita Morell, de Pastisseria Bruguer (Vic): L’establiment va néixer al carrer Manlleu de Vic l’any 1999 i als pocs anys van obrir un altre de pastisseria i cafeteria al carrer Jaume I. Elaboren el pa de pessic de Vic.
Anna Codina, de Carnisseria Codina (Taradell): Des de 1989 elaboren tot tipus d’embotits curats, com la somalla, i cuits, seguint sempre les receptes tradicionals de la terra.
Gemma Prat, de Fussimanya (Tavèrnoles): Al seu obrador innoven per aconseguir ampliar el seu catàleg de productes i estar al dia del que demana el mercat, tant a nivell de format com de producte. Entre els embotits curats que ofereixen, hi ha la somalla.
Eva Carmona, d’El Circell (Gurb): Projecte d’agricultura ecològica que neix del somni d’una jove parella per poder viure de la terra. Entre els productes que conreen hi ha la ceba vigatana.
Emi Codinachs, de Banc de llavors Roda de Ter (Roda de Ter): La idea del banc de llavors sorgeix a partir de la Comissió Organitzadora de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter que es celebra des del 2013. Es va crear un grup de persones que ha anat treballant per al banc de llavors, fent prospeccions, recollint donacions de llavors, cultivant-les per assegurar la varietat, renovant les antigues als horts i fent planter d’estiu de varietats locals.
{{ comment.text }}