El litigi sobre l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Manlleu pot haver trobat desllorigador. Sobre la taula encara hi ha la sentència que obliga l’Ajuntament a pagar més de mig milió d’euros al Ministeri de l’Interior, però –un cop exhaurit el termini per fer el pagament– el consistori ha rebut una notificació en què el govern l’insta a dir quant estaria disposat a pagar per adquirir l’edifici. A partir d’ara, s’obre un nou escenari: tenint en compte que es va fer una taxació de l’immoble desorbitada, l’Ajuntament podrà renegociar el preu a la baixa, però també decidir amb quin període de temps vol abonar l’import. Segons l’alcalde, Àlex Garrido (ERC), el Ministeri els ha comunicat que disposen de tres mesos per fer la seva oferta. Passat aquest temps, si el consistori no n’ha presentat cap, el govern començarà a buscar altres compradors.
Des del punt de vista de Garrido, són notícies positives: “Ja no ens obliguen a comprar ni a dipositar els 536.000 euros i tampoc hi ha el temor que ens retinguin aquests diners dels tributs que rebem de l’Estat”. El moment també és important: Manlleu es troba en plena redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Ara el solar de la caserna està catalogat com a espai per a serveis, però es podria requalificar. O no. Tot depèn dels interessos municipals: amb la condició actual, és difícil que el Ministeri trobi altres compradors, ja que a l’edifici, per exemple, no s’hi podrien fer pisos amb la intenció de vendre’ls. Si es vol afavorir la iniciativa privada, per tant, caldria una requalificació. Si el consistori vol comprar, l’actual li és favorable i l’immoble es podria destinar a habitatges d’ús social.
Garrido es felicita pels passos seguits fins ara: “El mateix Ministeri avala el camí que hem emprès. No abonar l’import va ser la decisió correcta”. Un dels arguments de l’equip de govern per justificar-la és que la taxació, feta fa anys, no és realista. I ara encara menys. La caserna cau a trossos. L’altre gran desacord feia referència a la cessió: l’Ajuntament va cedir el terreny a l’Estat i, un cop finalitzada l’activitat de la caserna, demanava recuperar tant el solar com l’edifici. El Ministeri, en canvi, volia cobrar l’import corresponent a l’immoble.
EL PACTE QUE POT ACABAR AMB PACTE
Ministeri i Ajuntament mai s’han posat d’acord. Sembla una paradoxa perquè el conflicte actual neix, precisament, d’un pacte: el de cessió del solar del carrer de la Cavalleria per construir-hi la caserna de la Guàrdia Civil. La lletra menuda del pacte deia que, si en trenta anys cessava l’activitat, el solar revertiria a l’Ajuntament. El conflicte es va plantejar quan, arribat el moment, l’Ajuntament en va sol·licitar la reversió i el Ministeri, tot i mostrar-s’hi d’acord, va creure que havia de retornar el solar però que calia cobrar per l’edificació. El preu, estimat en mig milió d’euros, era clarament exagerat. L’Ajuntament va jugar-s’ho al tot o res amb l’obertura de la via judicial, que no va fructificar. Resultat: una sentència que avala el dret de l’Ajuntament a recuperar la caserna, però amb l’obligació de pagar. Fins ara, ningú ha cedit. No hi ha hagut acord. L’última comunicació del Ministeri en la línia d’acordar un preu pot acabar essent la solució. Seria curiós que, després d’anys de desencontres, el que va néixer amb un pacte acabi amb un pacte.
{{ comment.text }}