EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Elaboren una guia per potenciar la reutilització de l’aigua a la indústria càrnia

L’ha fet el Centre BETA de la UVic-UCC i s’avança al previsible canvi normatiu que obligarà a optimitzar els processos de producció en aquest sector

El 9 Nou
30/07/2024
Vic

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic (UVic-UCC) ha presentat una guia per a l’aplicació de diferents tecnologies de tractament avançat per a obtenir aigües recuperades d’alta qualitat a la indústria càrnia. Està basada en els projectes de recerca desenvolupats entre el centre i les indústries del sector. 

La guia pretén donar resposta a la voluntat d’avançar cap a un model d’economia circular i cap a la reducció substancial de la seva petjada hídrica, tant les explotacions ramaderes com el mateix sector carni. El centre BETA defensa que l’ús de la tecnologia ja garanteix, a hores d’ara, un tractament de l’aigua procedent d’aquesta indústria amb qualitat comparable a la normativa vigent sobre la reutilització d’aigües regenerades. 

Les tecnologies de membranes “són altament eficients en la recuperació d’aigua, independentment de l’origen de l’efluent”, expliquen. La tecnologia que s’acaba de presentar es basa en la filtració de l’efluent a tractar per mitjà de membranes que actuen com a filtre, deixant passar uns components i retenint-ne uns altres. 

“Els processos de desinfecció són molt efectius per eliminar patògens en els efluents residuals de les dejeccions ramaderes i escorxadors”. Tenen per objectiu eliminar els microorganismes com virus, bacteris o fongs, que no han estat eliminats en els processos convencionals de les estacions depuradores d’aigües residuals.

BETA recomana que per a noves instal·lacions de la indústria càrnia es dissenyin plantes de tractament d’aigües residuals amb tecnologies avançades, com la possible instal·lació de bioreactors de membrana. En instal·lacions existents, “els sistemes de posttractament basats en membranes són preferibles, ja que permeten reduir en una sola etapa els sòlids en suspensió, la terbolesa i els patògens, i aconseguir els estàndards de qualitat de l’aigua requerits per la normativa vigent”.

La guia pretén ser útil per avançar cap a un canvi normatiu que potenciï l’ús de l’aigua reutilitzada a partir del tractament de les dejeccions ramaderes i de les aigües residuals de la indústria càrnia. Reutilitzar l’aigua recuperada “és una oportunitat per reduir la dependència dels recursos hídrics tradicionals”, i té encara més sentit davant dels episodis de sequera viscuts i la previsió que es puguin anar repetint en el futur, amb l’optimització com a repte.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't