EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Eliseu Vilaclara: “Hi haurà més DANA i seran de més intensitat”

L’exdirector de Meteocat va parlar en una entrevista a EL 9 TV sobre l’evolució dels fenòmens meteorològics i va defensar la solvència del servei meteorològic de Catalunya i de l’AEMET de l’Estat

Els efectes de la dana al País Valencià ens fan estar en alerta davant de qualsevol moviment meteorològic. El Servei Meteorològic de Catalunya alertava aquest diumenge de l’arribada d’una DANA al principat aquesta setmana.

“Hi ha incertesa a la predicció, però a partir de dimecres una situació de llevant podria acumular quantitats importants de precipitació al litoral i el prelitoral, sobretot als dos extrems”, deia la piulada del Meteocat. Per tant, en les hores prèvies, dilluns i dimarts, la coordinació entre els serveis d’emergències serà important de cara a planificar, si és necessari, alertes a la població.

D’aquesta coordinació en parlava divendres al programa … i bona lletra d’EL 9 TV l’exdirector del Meteocat Eliseu Vilaclara, ara ja jubilat però per vocació encara pendent del cel.

Sobre els dubtes que ha plantejat la reacció davant l’emergència al País Valencià, Vilaclara explicava que “a Catalunya, si el Meteocat activa una alerta vermella, es genera al cap de res una reunió de gabinet de crisi a Protecció Civil on entren tots els cossos d’emergències: Bombers, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i Agència Catalana de l’Aigua. Es prenen mesures i es traspassen al moment a tots els cossos actuants”.

Això vol dir que “cal tenir una gradació del que es pot fer en funció de la precisió de la previsió. Mesures com restringir la mobilitat o tancar escoles es poden prendre a 24 hores vista o fins i tot a 12”.

I en cas de crisi, “quan estàs dins l’episodi, s’ha de ser molt àgil observant radars o nivells de rius”. En aquest aspecte, Vilaclara assegurava que en el cas de la DANA a Andalusia, Castella la Manxa i el País Valencià, “l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va fer la seva feina de manera impecable”. Vilaclara afegia que “la Confederació del Xúquer tenia dades de mil metres cúbics d’aigua per segon a les 6 de la tarda a la rambla del Poio i de 2.000 metres cúbics a 2/4 de 7. Has de poder fer coses, que no circulin cotxes pels carrers i tothom es quedi casa”.

Tornant una altra vegada a Catalunya, Vilaclara assegurava que “aquí n’hem anat aprenent” i recordava com s’han reduït els episodis de cotxes arrossegats per les rieres del Maresme, sobretot arran de la coordinació entre els serveis d’emergències, del 1996 cap aquí.

Sobre l’episodi de tempestes que va afectar fa dues setmanes el llevant peninsular, amb pics de precipitació de 800 mm en 24 hores, el meteoròleg assegurava que hi ha precedents i, tractant-se de fenòmens propis de la zona mediterrània, es poden repetir.

“Ho accentuarà el canvi climàtic?” “No sé si el canvi climàtic comportarà episodis de gota freda més freqüents, però sí que quan passin pot ser que siguin de més intensitat. D’aquí a uns anys podem arribar a situacions de 1.200 mm en poques hores.”

Vilaclara també alertava que caldrà fer canvis en la planificació de les zones inundables, que suposadament “seran més extenses”. I l’últim avís a l’hora de dissenyar l’urbanisme futur: “El gran repte”, deia, “és com planificar el país perquè estigui preparat per a pluges més intenses”.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 508 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't