A través de les xarxes socials es pot seguir cada dia, pels volts de les 8 del matí, a quina temperatura s’ha llevat Calldetenes, si bufa vent o si el cel està serè o pinta núvol. Això és possible gràcies a l’estació que té a casa Santi Puig (MeteoCalldetenes), un veí del poble aficionat a la meteorologia que també comparteix prediccions a escala local.
Aquesta passió privada que ha anat esdevenint servei públic ara puja de nivell. El motiu és la signatura d’un conveni a tres bandes en virtut del qual les dades que recopilen els aparells passen a estar disponibles al web de l’Ajuntament.
Informació actual, però també històrica, que pot ser útil des de planificar un dia de festa sabent el temps que farà fins a elaborar estudis o treballs de recerca o acreditar fenòmens meteorològics extrems davant de companyies asseguradores.
Un altre tret a destacar de l’estació calldetenenca és que des d’aquest 2025 compta amb tecnologia puntera. Tal com expliquen el mateix Puig i Lluís Solanas, de MeteoGuilleries (l’entitat que la gestiona), els instruments que la conformen són d’alta gamma, al nivell del Servei Meteorològic de Catalunya.
Destaquen, per exemple, un pluviòmetre Lambrecht o un anemòmetre RM Young d’un ventall d’aparells que en conjunt mesuren pluja, velocitat i direcció del vent, radiació solar, temperatura, humitat i pressió atmosfèrica.
Val a afegir-hi, com a curiositat, que en el marc d’un projecte de recerca espanyol Puig també té a casa un sismògraf que aquest gener detectava el terratrèmol de magnitud 3,6 que hi va haver a prop de la Vall d’Aran.
Una altra bondat del conveni que han signat MeteoCalldetenes, MeteoGuilleries i l’Ajuntament és que via Diputació de Barcelona s’ha pogut aconseguir un sensor que mesura la qualitat de l’aire. L’aparell registra components com ara el diòxid de nitrogen, l’ozó troposfèric o les partícules en suspensió.
D’entrada l’han ubicat al carrer Gran, a l’altura de Can Simeó. “Entre tots treballem per un poble amable i saludable”, destaca l’alcalde, Miquel Riera, “d’aquí la pacificació del trànsit, prioritzar el vianant, procurar que els espais siguin accessibles…”.
També defensa que si més municipis disposessin de sensors semblants, com ja és el cas de Sant Julià, Manlleu o Seva, aniríem fent xarxa per “posar més dades al problema que suposa la contaminació de l’aire a la Plana de Vic, que és greu”.
{{ comment.text }}