Fina Campàs és una dona trans, membre del consell nacional LGTBIQ+ i activista pels drets de les persones del col·lectiu del que ella forma part.
El 2010 és quan la Fina comença el seu procés de trànsit, és a dir, el seu canvi de gènere. Explica com a Vic va ser difícil fer aquest camí per poder ser i sentir-se ella mateixa. “El món que havies tingut abans del trànsit desapareix per complet, però s’han obra un altre” comenta.
Per aquest motiu va haver de fer un “sex exili” (paraula que explica com una persona del col·lectiu LGTBIQ+ ha de marxar del lloc on és a causa de la pressió social que sent). El seu “sex exili” va ser cap a Barcelona. Fa 3 anys que la Fina ha tornat a la seva ciutat, Vic.
Després de tot aquest periple és quan troba un hospital on li facin la modificació genital, un pas molt important, relata. Arran de les dificultats per trobar un lloc on li puguessin fer un seguiment mèdic, co-funda la plataforma Transforma la Salut amb l’objectiu de canviar el model de salut establert cap a les persones del col·lectiu.
Al llarg dels anys, la Fina ha anat adquirint contactes amb l’Administració i té relació amb el món polític, (ha presidit un acte amb el president de la Generalitat amb motiu de les celebracions de l’Orgull 2023) i combinat amb el seu activisme per poder arribar a més infraestructures.
Al 2018, amb algunes companyes funda Trans BaixPower Roses de Sant Feliu, organització amb les que van fer conscienciació a les escoles del territori de Catalunya.
En l’àmbit més personal de la Fina, ens explica els prejudicis i la pressió socials de l’entorn en el que ella es va sentir fiscalitzada. La seva família la va abandonar. Per això explica que ha tingut un trànsit traumàtic. Remarca que cada trànsit és un món i que és el procés en el que et consolides com la persona que vols acabar i continuar sent.
Pel que fa a l’àmbit laboral, explica com el 80% de la població trans no té feina, ja que tampoc no ha pogut seguir amb els estudis, com és el seu cas i sense el suport de la família.
“Es juga molt amb els conceptes de gènere”
“Les empreses tenen el prejudici sobre nosaltres”, diu, pel fet de com reaccionarà la societat al veure una persona. Per això les tasques de cara al públic són amb les que “tenim més dificultats de poder-hi accedir”.
La Fina té alguns objectius a curt termini i els que ja han pogut aconseguir amb tots els seus companys i companyes. Per exemple; “al fer el canvi vaig valorar ser jo mateixa” i una cosa que vol remarcar és que “volem que tot vagi a una mateixa velocitat i no que Osona sigui una comarca endarrerida en aquest aspecte”.
{{ comment.text }}