“És molt important que siguin persones del territori.” Ho diu i ho posa en valor Núria Valls, biòloga, membre de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona (Adeffa) i coordinadora dels informadors que es desplegaran aquest estiu en diversos punts d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès. En aquest sentit, recorda que la seva principal tasca és “informar de les normatives vigents en cada espai” amb l’objectiu de fer “educació ambiental” i prevenir actituds negatives per al territori.
Així doncs, la implicació dels informadors i haver viscut “en pròpia pell el que expliquen” juga un paper fonamental per connectar amb el visitant i ensenyar-lo a gaudir i respectar l’espai que trepitja. Això passa, per exemple, pel respecte “cap a l’entorn natural i cap als veïns de la zona”, aparcar en els llocs indicats, fer silenci “i no anar al bosc amb altaveus i la música ben alta”, uns aparells que poden pertorbar la vida de la fauna que hi ha en un espai determinat. També explicar que un gorg “no és un parc aquàtic ni una piscina” i que hi ha coses que en aquests espais fluvials no es poden fer.
Enguany, diu Valls, un dels problemes que més els preocupa “és l’elevat risc d’incendi” a causa de la sequera. Per això agafa molta més rellevància el civisme en els boscos i zones fluvials, per exemple regulant els accessos i recollint les deixalles que puguin generar els visitants.
Els informadors –contractats a través de la Generalitat– rebran una formació “de tres dies”. Sense capacitat de sancionar, també aprendran a decidir quan una persona amb actituds incíviques no fa cas dels consells i cal avisar cossos amb capacitat de multar, com els Agents Rurals o els Mossos.
{{ comment.text }}