QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Instal·len al Vora Ter a Manlleu un ‘hotel’ perquè hi facin niu insectes

Els forats naturals on pondre ous als nostres boscos, joves, “són limitats”

La natura i els seus ecosistemes segueixen sent el pal de paller de la supervivència de l’ésser humà malgrat que aparentment vivim en un món cada vegada més artificial. En aquest marc, la feina dels insectes pol·linitzadors continua sent essencial, però s’estan trobant problemes com “la desaparició de plantes nectaríferes”, assegura el biòleg i regidor de Medi Ambient a Manlleu, Andreu Garcia.

És per això que La Piara i Granja San Francisco han anat de la mà per impulsar un projecte al municipi manlleuenc amb l’objectiu de “fer conservació ambiental”, i divendres inauguraven un petit hotel destinat a insectes pol·linitzadors al pas del Vora Ter pel Dolcet.

Es tracta d’una estructura formada per diferents pisos “perquè hi puguin fer niu sobretot les vespes i abelles solitàries, que no fan mel, però també escarabats o marietes”, destaca Garcia.

A cada forat hi ha materials diferents, com per exemple pinyes, fusta, palla o tubs de bambú, que atrauen sobretot els borinots, de manera que cada espècie hi pugui trobar el seu espai.

El mateix dia de la inauguració, a finals de la primavera –l’època de l’any en què els insectes es fan més visibles–, ja s’hi van apropar els primers pol·linitzadors. “Els nostres boscos són joves i els forats naturals perquè els insectes ponguin ous, limitats”, lamenta el regidor de Medi Ambient.

Al mateix punt també s’hi han habilitat uns petits parterres on plantar espècies típiques de la zona com “farigola, romaní o el roser silvestre”, entre d’altres. La idea és que “cada any vagi creixent”, així com que “puguem instal·lar més estructures i caixes niu”.

L’Ajuntament de Manlleu ha donat suport al projecte pel que fa a assessorament, però les veritables impulsores de la iniciativa han estat la Granja San Francisco, productora de mel i que “ja té experiència en accions enfocades a la pol·linització”, i La Piara, empresa ubicada també al Vora Ter, a tocar d’on ja hi ha l’hotel.

“És de destacar que dues empreses tan potents facin un gest d’aquestes característiques i puguin suposar un exemple i precedent per a la resta del territori”, subratlla Garcia. La filosofia de fons, que una de les potes que aguanta l’economia és la natura. I que preservar-la aporta beneficis per partida doble, tant a la butxaca com a la salut.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?