EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Interns de Lledoners i Brians 2, en un torneig organitzat per la UVic

Es va disputar aquest dimecres a Sant Julià gràcies als alumnes d’Educació Social i CAFE

Diuen del futbol que és l’opi del poble, que ens ha hipnotitzat fins al punt de creure que els partits són qüestió de vida o mort, però tampoc es pot negar que té l’imprescindible poder d’igualar les persones independentment del seu origen, color de pell o condicions socials. Fer rodar la pilota és senzill. I a les propietats màgiques de posar-ho en pràctica s’hi pot sumar també l’opció d’obrir un pont de la presó a la llibertat.

En Yassin és més de bàsquet i en Mohamed, d’atletisme, però cap dels dos va dubtar a enfundar-se la samarreta per participar al torneig de futbol sala interpenitenciari organitzat per alumnes de la Universitat de Vic aquest dimecres a Sant Julià. “Tot el que sigui sortir de la presó és un regal. Tant de bo guanyem, però si no com a mínim haurem suat i rigut”, deien minuts abans del primer xiulet. Amb una sola frase resumien l’esperit dels partits: passar una bona estona gaudint de la màgia socialitzadora de l’esport.

La iniciativa tenia l’origen en una assignatura optativa que comparteixen els alumnes dels graus d’Educació Social i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport amb l’objectiu d’explorar els beneficis de les activitats recreatives com a eines de socioeducació. “[Pels interns] és una vàlvula d’escapament. Juguen amb altra gent, se socialitzen i respecten normes i regles, una cosa que no han fet al carrer. Tot això els ajuda a preparar la vida en llibertat, que és el que els espera tard o d’hora”, detallava el tècnic d’esports a Brians 2 Alfonso Sánchez.

“Els ajuda a preparar la vida en llibertat que els espera tard o d’hora”

Els partits van començar a quarts de 4 i es van allargar fins a posar-hi el punt final amb un berenar en comú tres hores més tard. Per l’octubre els alumnes havien fet també una visita a Brians 2 i una altra a Lledoners, al novembre, a més a més d’organitzar una conferència amb Miguel Olmos, tècnic esportiu en aquest darrer centre, i una taula rodona amb cinc interns. Al torneig n’hi van participar vuit juntament amb una quinzena d’estudiants.

“La idea va sortir d’una professora de la universitat que també treballa a la presó”, hi afegia Marià Pasarello, professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, “i també reflecteix la nostra aposta per portar la realitat del món a les aules i contrastar-la amb els referents teòrics sobre els quals parlem cada dia”.

Pel manresà Josep Juez, alumne de quart curs d’Educació Social, l’experiència es convertia també en una font d’inspiració: “A primer, quan vaig començar el grau, no descartava acabar treballant en un centre penitenciari. Després he anat coneixent altres àmbits i tots m’han agradat, però la veritat és que aquesta assignatura m’ha tornat a despertar alguna cosa”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 509 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't