Els arxius són equipaments on s’hi guarda tot el patrimoni documental d’un municipi, d’una comarca o d’una institució. A Osona n’hi ha tot tipus: els municipals, com el de Vic, Torelló o Manlleu, el Comarcal, el de la Universitat de Vic, el del Consorci Hospitalari de Vic o inclús l’Arxiu Episcopal, entre d’altres. Aquests equipaments solen ser força desconeguts per el gran públic. Al seu interior s’hi pot trobar qualsevol tipus de documentació històrica o inclús objectes.
“Nosaltres tenim llibres del segle XIII que es van salvar de ser cremats durant la Guerra Civil”, explica Marta Pujol, de l’Arxiu Santa Maria de Manlleu. A l’Arxiu Municipal de Vic, per exemple, “tenim tots els plens de l’ajuntament des de 1424”, afirma Empar Costa, responsable d’aquest equipament.
Hi ha altres arxius de la comarca que conserven documents força especials, com és el cas de l’Arxiu del Consorci Hospitalari de Vic. “Nosaltres ja fa temps que, de tots els naixements, guardem la petjada del nadó juntament amb l’emprempta de la mare”, explica la seva responsable Carme Baqué.
Un dels grans reptes que estan afrontant actualment aquests equipaments és la digitalització dels documents. “Tots aquells documents que no es poden consultar directament -sigui pel seu estat de conservació o pel suport que són, com els negatius fotogràfics o els pergamins- els estem digitalitzant tots” perquè siguin accessibles a tothom, explica Angelina Verdaguer, de l’Arxiu Comarcal d’Osona.
Amb l’objectiu de posar sobre la taula inquietuds o reptes, una desena d’arxivers d’Osona es reuneixen habitualment. “Tenim les portes obertes per si algun professional de l’ofici s’hi vol sumar”, afirma Albert Aragay, responsable de l’Arxiu i Registre de la UVic.
{{ comment.text }}