La Fira de la Llavor de Roda de Ter ha aconseguit consolidar un públic fidel des del seu naixement. Dilluns la mostra arribava a la cinquena edició, amb una vintena de parades, i activitats lúdiques i divulgatives. El Banc de Llavors, experiència inèdita a Osona i que va néixer a recer de la fira, s’ha constituït com a associació.
El sol que va sortir al migdia va ajudar a animar l’afluència de visitants a la mostra, ubicada a la zona de la Muntanyeta. La part comercial també comptava amb parades de mel, formatge o oli, i amb la dels alumnes de cinquè de l’escola Emili Teixidor, que han creat una cooperativa com a projecte educatiu, i que hi venien les manualitats que elaboren. Els més petits tenien espais pensats expressament per a ells a la fira, com els tallers o aquest carro, on s’hi explicaven contes.
Les miniponències de deu minuts que s’alternaven amb les xerrades eren una de les novetats d’aquesta edició, al costat de dues “furgoteques” i del tast de receptes de cuina silvestre, amb sucs i tapes, que el cuiner Jordi Colmonia va oferir dissabte. El tastet acompanyava la conferència sobre sobirania alimentària que va obrir la fira també dissabte, impartida per Ester Comas, de Veterinaris Sense Fronteres, i Marta Rivera, de la Universitat de Vic. Des de l’ajuntament de Roda de Ter estan convençuts que el format de la fira funciona.
Al pou de la Muntanyeta hi havia la parada del Banc de Llavors de Roda, nascut sota el paraigua de la fira, amb la que comparteix objectius com recuperar llavors autòctones, preservar les tradicionals, promoure l’agroecologia o apostar per la sobirania alimentària. Ja constituït com a associació, el Banc, que té un centenar de llavors emmagatzemades, comença a gaudir dels primers fruits pel que fa a la recuperació de varietats que s’havien anat perdent.
{{ comment.text }}