La Generalitat destinarà un 1,4 milions d’euros en la implementació d’un dispositiu específic amb informadors i informadores ambientals que per primera vegada, durant tot l’estiu, regularan els accessos dels espais fluvials més tensionats de la Catalunya Central.
En el cas d’Osona, serà el cas de la Riera de Merlès, el Salt de Sallent, el Morro de l’Abella i la serra de Cabrera.
La campanya, que es posarà en marxa el 7 de juliol i s’allargarà fins a l’octubre, se centrarà en prevenir comportaments incívics al medi natural, una qüestió determinant en un context de sequera com l’actual.
L’equip destinat a a aquesta àrea el formaran 17 persones. L’estiu passat ja es va desplegar a la demarcació de Girona, i vistos els bons resultats s’ha decidit estendre’l. La nova campanya s’ha presentat aquest dimarts al matí a Cantonigròs. L’objectiu, com han explicat els seus responsables, és sensibiltizar els visitants i fomentar les bones pràctiques en indrets protegits.
Les accions dels informadors aniran des d’acollir i orientar el visitant fins a gestionar incidents que es puguin produir, des de recollir la brossa, aparcar adequadament i on toca, passejar els gossos lligats i controlar el soroll, ja que un espai natural protegit “s’ha d’entendre i s’ha de viure, com passa als museus, com un lloc de pau i de slienci”.
Una variable no menor de la campanya dels informadors és la situació de sequera extrema que s’està vivint i que previsiblement es mantindrà durant l’estiu. Per això caldrà estar especialment atents a la regulació de l’afluència de visitants, accessos i aparcaments.
Els informadors i informadores treballaran de manera coordinada amb els ajuntaments de la zona i els agents rurals.
{{ comment.text }}