Dimecres, el Dia de l’Orgull LGTBI, els carrers d’arreu de Catalunya es van omplir de colors i reivindicacions. Vic no va voler ser menys. No era la primera vegada que persones a títol individual i diferents col·lectius s’organitzaven per celebrar l’Orgull a la capital d’Osona, però la commemoració d’aquest 2023 va ser especial gràcies a un format més gran, més gent i, per primera vegada, una carrossa. “La idea és visibilitzar la nostra realitat”, explicava Sesi Trojano, participant a la marxa, “tenim la sensació que a l’entorn rural som encara més minoria. A la comarca hi ha pocs espais on se’ns vegi, per això des del comitè ens vam anar engrescant a muntar un acte públic de més impacte”.
Amb la música a tot volum, la comitiva va sortir de la rambla Josep Tarradellas, va passar pel parc Jaume Balmes, l’Atlàntida, la rambla del Passeig i la plaça de la Vella. En total va congregar un centenar de persones malgrat la pluja, uns ruixats que havien començat ja a la tarda i que van endarrerir l’inici de la cercavila de les 7 de la tarda fins a 2/4 de 9. Quan es va començar a moure, però, va ser un èxit, amb la curiositat que molts veïns treien el cap per la finestra pensant-se que la música es corresponia amb algun acte de la festa major.
Entre la multitud hi destacaven també capgrossos creats especialment pel 28-J. Un d’un pastís de nuvis amb la figura d’un home i una dona al·ludia i volia qüestionar, per exemple, l’heteropatriarcat i el model normatiu de família, però també es va posar el focus sobre els efectes del capitalisme o el masclisme dominant. La lectura del manifest va tenir lloc al final de tot, a la plaça Gaudí, amb diferents persones destapant cartells i des d’on una noia va reivindicar un espai queer a la comarca.
REPRESENTACIÓ OSONENCA TAMBÉ A LA GENERALITAT
Com a coordinadora del grup de treball trans del Consell Nacional LGTBI de Catalunya, la vigatana Fina Campàs també va participar dimecres en els actes que es van fer al Palau de la Generalitat, juntament amb el president, Pere Aragonès, i la consellera d’Igualtat, Tània Verge, que van anunciar que el govern prepara un memorial per les persones LGTBI.
Passat el 28 de juny, l’endemà dijous Campàs feia balanç de la commemoració als micròfons d’EL 9 TV, amb un missatge d’alerta al voltant de com afecta al col·lectiu l’auge de l’extrema dreta: “Els discursos d’odi que difonen aquesta mena de grups augmenten les agressions que patim. Les dades demostren que tenen incidència en la seguretat de les persones LGTBI i el moviment trans”.
En paral·lel, Campàs sí que celebrava, però, que amb la llei que va entrar en vigor el març passat “s’ha fet soroll. S’està parlant de nosaltres i també a Vic es comença a visibilitzar la gent trans, que existim i que ens correspon un lloc a la societat”.
{{ comment.text }}