Una veïna d’Olost de 36 anys que estava embarassada i a la recta final de la gestació, Alba Muns, i la seva parella, Josep Ramon Povedano, veí de Vic de 35 anys, residents tots dos a Olost, van morir la nit de dissabte en un xoc frontal a l’Eix Transversal, la C-25, a l’altura de Gurb. La topada es va produir segons Trànsit pels volts de 3/4 de 12 al carril direcció Manresa del punt quilomètric 173,5, prop de la sortida de l’Eix del Lluçanès, la C-62, quan el turisme en què circulaven, conduït per la dona, va ser envestit per una furgoneta que circulava en sentit contrari des de feia dos quilòmetres.
El conductor, veí d’Aiguafreda, va resultar ferit amb politraumatismes i va ser traslladat primer a l’Hospital Universitari de Vic i més tard al seu de referència, el de Granollers. Els Mossos d’Esquadra el detindran quan rebi l’alta mèdica del centre hospitalari vallesà ja que va donar positiu en la prova d’alcoholèmia i se li pot imputar el delicte d’homicidi imprudent.
Muns era mestra de professió i va deixar l’ensenyament per dedicar-se a un projecte personal d’assessorament digital, mentre que Povedano estava implicat en el futbol d’Olost, on jugava amb l’equip d’aficionats. La mort dels joves ha causat commoció al Lluçanès i Osona. L’Ajuntament d’Olost va publicar aquest diumenge un decret “com a testimoniatge del dolor del nostre poble” i va declarar tres dies de dol oficial i la suspensió de tots els actes oficials.
La nit de Carnaval d’aquest 2025 serà recordada per l’alta sinistralitat. A banda dels dos veïns d’Olost, cinc persones més van morir i una més va quedar ferida molt crítica en tres accidents a la C-58 a Vacarisses (Vallès Occidental), a la mateixa C-58 a Badia del Vallès (Vallès Occidental), a l’AP-7 a l’Aldea (Baix Ebre) i al centre de Terrassa. “Ha estat una nit tràgica i ens costarà molt passar full. Ens ha generat molta angoixa i tristor”, assegurava el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, en una atenció als mitjans de comunicació. Preocupa especialment l’augment de víctimes joves. “Fins al 2024 ens amoïnava la franja d’edat a partir dels 55 anys i ara estem parlant d’una franja d’edat molt més jove”, detallava Lamiel. Amb aquestes víctimes, són ja 29 les persones que han perdut la vida a les carreteres catalanes en poc més de dos mesos, deu més que l’any passat en aquestes dates.
“La meitat dels morts en accident aquest 2025 són menors de 35 anys i molts estaven en la vintena”, precisava el responsable de Trànsit, que ressaltava també l’increment de víctimes mortals dones i la concentració de sinistres a les demarcacions de Barcelona i Tarragona. Lamiel explicava així mateix que entre els accidents del cap de setmana hi havia tres factors clars “com són l’alcohol, la velocitat excessiva i també les distraccions” i alertava d’un augment de les alcoholèmies com es veurà en un estudi que tenen previst presentar properament. “L’alcohol és letal per als conductors”, recordava Lamiel, que va avançar que desplegaran una “nova estratègia” en els radars mòbils a les carreteres, que seran desplaçats a les vies amb més problemes de velocitat i sinistralitat.
El de dissabte a Gurb és el tercer accident mortal de l’any a Osona. El cap de setmana anterior va perdre la vida un jove de 19 anys d’Olot a la C-37 en terme de Torelló. Dos turismes van xocar de cara i a banda del jove mort els altres dos conductors implicats van resultar ferits greus. Aquest accident va reobrir el debat sobre la seguretat de la via, sobretot en el tram osonenc on hi ha pendent un projecte de construir un tercer carril per reduir la sinistralitat.
El primer accident mortal d’aquest any va ser el 27 de gener a la B-522, la recta Vic-Manlleu, quan un home de Sant Fruitós de Bages de 63 anys va sortir de la via i va encalçar un camió aparcat. D’altra banda, i malgrat tenir lloc en terme de Santa Maria de Merlès, al Berguedà, el passat 3 de febrer també va perdre la vida una veïna de Prats de Lluçanès de 22 anys en un xoc frontal a l’Eix del Lluçanès.
{{ comment.text }}