Preparar els exàmens practicant i, sobretot, compartimentar el temps. Aquest és el truc que comparteix l’exestudiant de l’institut Les Margues de Calldetenes Miquel Güell i que li ha servit per ser un dels 46 alumnes catalans –l’únic osonenc, ripollès i lluçanès– guardonats amb els Premis Extraordinaris de Batxillerat, que suposen un reconeixement oficial a l’excel·lència en els estudis del passat curs 2022-2023.
L’alumne, veí de Sant Julià, afirma que aquest premi “és una recompensa per tot l’esforç dedicat al Batxillerat” i diu sentir-se “orgullós” d’ell mateix. La seva va ser la primera promoció de Batxillerat que sortia de l’institut, donat que fins al curs passat Les Margues no comptaven amb estudis superiors a l’ESO.
Els alumnes premiats van dur a terme, el passat mes de juny, unes proves comunes realitzades en diferents centres educatius. Per accedir-hi, els estudiants havien d’haver superat dos cursos de Batxillerat, haver finalitzat aquests estudis a Catalunya el curs 2022-2023 i tenir una qualificació mitjana de tot el Batxillerat igual o superior a 8,75. En l’edició d’enguany s’hi van presentar fins a 791 joves. En el cas de Güell, la seva nota mitjana de tot el Batxillerat va ser de 9,43, una marca que li ha suposat obtenir Matrícula d’Honor i que li facilita un any de gratuïtat dels estudis universitaris.
Les proves per optar als Premis Extraordinaris s’estructuren en tres parts; la primera consisteix en un comentari crític sobre un tema d’interès general en català; en la segona l’alumne ha d’exposar el propi punt de vista sobre un tema en la primera llengua estrangera cursada en el Batxillerat; i en la tercera prova cal respondre una sèrie de qüestions sobre una modalitat concreta. Güell va realitzar la segona en anglès i la darrera la va dedicar a tecnologia industrial, perquè va creure que era “la que podia anar millor”.
De fet, ja havia cursat el Batxillerat tecnològic, amb assignatures com ara dibuix tècnic, física i matemàtiques científiques. Considera que allò més difícil d’aquests dos anys ha estat “portar la feina al dia”: “Ens en posaven molta per a casa, requeria molt temps i costava fer-la tota, però és cert que si la feies els exàmens no resultaven tan complicats”, explica.
Tot i les hores extres per “atrapar-ho tot”, el motivava mantenir el bon ritme des de principi de curs. Güell ja havia realitzat, també, un treball de recerca relacionat amb la tecnologia; va elaborar un pla teòric d’autosuficiència energètica per a casa seva. I el van premiar també a la UVic-UCC.
Un cop realitzades les proves, només els alumnes amb més de 34 punts sobre 40 podien optar al premi. El jove osonenc va aconseguir una xifra de 38 punts, només per sota dels 38,5 que van obtenir els alumnes amb més nota. Preguntat pel procés de preparació d’aquestes proves, Güell explica que va ser cosa de 10 dies, donat que durant les setmanes prèvies va haver de fer front a la selectivitat, als exàmens acreditatius d’anglès de Cambridge i a l’examen de conduir.
En aquest sentit, apunta que es va mirar models d’altres anys per practicar, i que li va anar molt bé distribuir-se el temps disponible per a cada prova. “Vaig fer-me unes estratègies per repartir-me les tasques, com ara dedicar un màxim de 20 minuts a entendre tots els documents i reservar-ne 10 més al final per repassar el text final”, assenyala.
Ara Güell està cursant un grau en Enginyeria Mecànica a la UPC de Terrassa, i espera poder obtenir una doble titulació amb Enginyeria Electrònica. “De moment vull veure com em van els primers cursos, i després ja veurem!”, assegura.
{{ comment.text }}