Amb el Mercat Municipal de Vic tancat i la definició d’un model a l’agenda de l’Ajuntament, a Manlleu, Torelló i Ripoll hi ha tres exemples de mercats actius i amb parades a ple rendiment. Amb les seves singularitats, tots tres tenen una cosa comuna: tenen algunes parades buides. De fet, a Torelló acaben de posar en marxa una campanya per atraure nous comerciants i omplir la dotzena de mòduls (de 40) que queden lliures. El de Manlleu es va reformar íntegrament l’any 2011. El Mercat Cobert de Ripoll i el de Torelló daten tots dos de 1986, tot i que al de la Vall del Ges s’hi han anat fent actuacions de millora.
Al de Torelló hi ha vuit negocis en funcionament: tres carnisseries, dos bars restaurants, una peixateria, una rostisseria i una fleca. Entre tots ocupen una trentena de mòduls. Els que no estan ocupats es concentren majoritàriament en una de les dues illes centrals, i per evitar una imatge de buidor hi han posat mobiliari infantil i joguines per als compradors que van al mercat amb els fills petits.
Fins fa una setmana també hi havia una fruiteria que s’ha traslladat a un local comercial –davant mateix del mercat– amb més superfície i la possibilitat d’obrir a altres hores. “Les parades que hi ha funcionen i es treballa bé. El problema és que tanquen parades i costa d’obrir-ne de noves”, segons la presidenta dels comerciants del mercat, Olga Salomon. “Que hi hagi parades buides és més aviat un problema del petit comerç en general”, subratlla un dels històrics, Emili Costa, de la Rostisseria Bonay. “Els mòduls són barats. El problema és que hi ha una crisi d’oficis. No pugen carnisseres, ni peixateres. Si una persona no coneix el producte, tampoc obrirà una parada”, afegeix.
Al llarg dels anys el mercat s’ha anat posant al dia, amb petites inversions que ha promogut l’Ajuntament. Els paradistes veuen com la clientela es rejoveneix i per combatre les limitacions de l’horari del mercat, dos anys enrere es va posar en marxa una nevera, a peu de carrer, on recollir la comanda feta per internet.
L’activitat al Mercat Cobert de Ripoll es manté viva, 37 després de la seva inauguració. La meitat dels mòduls que integren aquest equipament estan en actiu gràcies a la presència d’una peixateria, una xarcuteria, un establiment de menjars preparats i comestibles, una fruiteria i una fleca. Aquest espai inicial suposa la meitat de la superfície del mercat. L’altra l’ocupa un Bon Preu que fa unes dècades s’hi va instal·lar i que s’ha mantingut com el més longeu dels supermercats que hi ha al centre del municipi.
El propietari de Delícies del Pirineu, Josep Selva, que hi té una de les fleques del seu negoci, creu que “sort n’hi ha del Bon Preu perquè s’hi mantingui un bon nivell d’activitat”. De fet, recentment ha tancat l’establiment que tenia al barri de Sant Pere per ressituar la dependenta al Mercat Cobert, després que s’hagi jubilat la persona que se’n feia càrrec. A la fleca hi tenen una clientela fixa que el fa viable, però Selva explica que “no deixa de ser un mercat on no s’hi ha invertit, i que comparat amb el que tenen per exemple a Olot és una mica pobre”.
La imatge del mercat, amb els diferents establiments amb presència a la façana de l’edifici tancats, no és la més reconfortant. El Cafè Caracas, que va tancar fa uns anys, servia també per donar vida a un espai que té l’origen en una promoció de l’empresa barcelonina Desamerca. L’alcaldessa, Sílvia Orriols (AC), es va reunir recentment amb els comerciants, que li van demanar solucionar la poca il·luminació que hi ha a la plaça Josep Terradellas, o la neteja de les escales que hi donen accés des del carrer Mossèn Cinto Verdaguer.