Arnau Márquez recorda l’agressió que va patir ara fa un any en una discoteca de Vic quan un jove el va escopir i insultar per la seva orientació sexual. Un capítol que el va conduir al Servei d’Atenció Integral a les persones LGTBI d’Osona; un punt d’atenció que va obrir portes ara fa sis anys amb l’objectiu d’informar i assessorar a les persones que pateixen alguna discriminació per raó de diversitat de gènere. Un espai clau per afrontar el procés judicial que va iniciar dies després de patir l’agressió quan Márquez va presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra.
Cristina Cedillo, veïna d’Aiguafreda, va arribar al SAI poc després de fer el canvi de sexe pràcticament per casualitat. La seva ajuda va ser, clau, entre d’altres, per poder canviar el seu nom de la targeta sanitària.
Aquest, de fet, és el mateix motiu que va conduir a Oliver Basulto, de Santa Eulàlia de Riuprimer, a les portes del SAI. Amb només 14 anys va començar el procés de canvi de sexe. Una decisió que, en un primer moment, va traduir-se en insults constants per part de companys d’institut. Una situació que va calmar-se amb els mesos. Per l’Oliver va ser clau el suport dels seus pares.
Que el SAI funciona ho diuen les dades: en els darrers tres anys el nombre de casos atesos s’han duplicat. Des del SAI també es fan càrrec de tramitar l’asil polític a persones on al seu país d’origen el col·lectiu LGTBI està penat o assessorar centres educatius de la comarca que tenen alumnes trans.
Osona s’ha sumat a la celebració, aquest dimecres, als actes del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. A Vic, l’any 2017 es va habilitar el Servei d’Atenció Integral a les persones LGTBI d’Osona; un punt que obria portes a l’Edifici d’El Sucre amb l’objectiu d’informar i assessorar a les persones que pateixen alguna discriminació per raó de diversitat de gènere.
{{ comment.text }}