Que l’ús social del català està retrocedint en tots els àmbits, també l’escolar, és una evidència fins i tot a Osona. I hi estan contribuint, sobretot, dos factors: l’escassa presència del català en les plataformes audiovisuals de consum majoritari entre els joves, adolescents i infants, i que la nova immigració castellanoparlant, a diferència de la magrebina de la primera gran onada, no percep la necessitat d’aprendre la llengua pròpia del país perquè hi pot viure perfectament en castellà.
I hi troba, a més, la facilitat amb què els catalanoparlants se’ls adrecen en castellà per costum, per educació o, simplement, per inèrcia. “Culturalment ho tenim interioritzat. Costa poquíssim fer el clic i gairebé sense adonar-te’n ja estàs parlant en castellà.”
Aquest diagnòstic i, sobretot, la vivència diària d’aquesta realitat cada vegada més estesa, va portar fa dos anys al naixement del col·lectiu Mantinc el Català, que té per objectiu “encoratjar tothom, com diu el nostre lema, a parlar la nostra llengua sempre, a tot arreu i amb tothom”, explica Sira Puig, una de les impulsores de la iniciativa a Osona, al costat d’Elena Montells.
Totes dues són mestres a Vic i no amaguen la “preocupació” que constaten a les aules i als espais d’esbarjo respecte al retrocés que viu el català ja des de l’educació infantil. “Podria posar exemples de nens i nenes de 4 i 5 anys que canvien de llengua per allò que ja han sentit o vist mirant dibuixos al mòbil o en una tauleta”, explica Montells.
Aquest dissabte a les 12 del migdia, Mantinc el Català es donarà a conèixer a Osona en una xerrada a la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic. La idea és, sobretot, presentar el col·lectiu i, “sempre des del positivisme”, estendre la xarxa de militants per a la causa de la llengua.
“És molt fàcil perquè no estem demanant a una altra persona que faci una determinada cosa, sinó que ens ho estem demanant a nosaltres mateixos”, apunta Montells. I tant ella com Puig estan convençudes que funciona. “Ens va engrescar a engegar-ho la presentació a què vam assistir aquest gener a Girona”, expliquen.
La portaveu nacional del col·lectiu, Anna Arqué, serà una de les ponents. Posa en valor que es tracta d’un moviment “autoorganitzat i nascut de manera espontània davant dels atacs que va passar a focalitzar la llengua”.
Per ella, ha interpel·lat a gent que ni tan sols havia militat en cap activisme “però que va fer seva la consigna que “el futur de la llengua és a les teves mans” i que el lideratge de la teva vida lingüística l’has d’exercir tu”. I suplint, també, la que considera falta de valentia i de compromís des de les institucions del país per batallar-hi.
Puig i Montells comparteixen l’anàlisi segons la qual Vic, Osona i el seu entorn més immediat han viscut amb certa autocomplaença la bona salut del català com a llengua predominant en les converses de carrer. “Ho vivíem com un problema de l’àrea metropolitana i aquí semblava que n’estàvem protegits”, diu Puig, “però el cert és que el problema ja ens ha arribat”. Fins al punt que s’estan donant situacions inaudites fa només uns anys, com que un cambrer o una dependenta de botiga “ni tan sols t’entenguin quan hi parles en català”.
Mantinc el Català disposa de pàgina web, xarxes socials i una aplicació de mòbil des d’on llança campanyes, accions, reptes i vídeos de personatges coneguts de diferents àmbits que els fan costat: des de Màrius Serra, Laura Borràs o Lluís Marco fins a la mateixa Pilarin Bayés. Una de les primeres adhesions que va rebre va ser de la lingüista Carme Junyent, un referent per a la llengua, que va morir el setembre passat.
Entre els reptes que s’han plantejat, i com una invitació al canvi d’hàbit, hi ha el fet de viure 21 dies parlant exclusivament en català, sigui amb una determinada persona o en la vida social. “Està estudiat, sobretot en els infants, que mantenir una mateixa rutina durant 21 dies seguits s’acaba adquirint com a hàbit”, diu Montells. Pot ser un dels reptes que es proposin aquest dissabte a la presentació de Vic. Però sobretot n’hi haurà un altre: “El de fer taca d’oli, que és clau perquè la iniciativa s’estengui”, conclou Sira Puig.
XERRADA A CAMPRODON
Aquest mateix dissabte, part dels ponents que seran a la presentació de Vic, com la mateixa Arqué, oferiran una xerrada a Camprodon en el marc de l’entrega del premi del segon concurs de Comerços Lingüísticament Responsables, convocat per Òmnium Cultural i adreçat a aquells establiments comercials o d’hostaleria que acreditin l’ús més acurat del català. L’acte es farà a 2/4 de 7 de la tarda a l’Ajuntament.
{{ comment.text }}